Analyse
Markten optimistisch in aanloop naar weekend 3 jaar geleden - vrijdag 13 februari 2015

Dankzij het akkoord omtrent het staakt-het-vuren in Oekraïne en de Zweedse relancemaatregelen sloten de beurzen de week af met winst.

Vrijdagmiddag stond de S&P 500 1,6 % hoger dan een week voorheen. De Stoxx Europe 50 klokte 0,7 %  hoger af terwijl de Bel 20 de week afsloot met een winst van bijna 1 %. Overigens steeg de Duitse Dax, die erg blootgesteld is aan de Russische markt, afgelopen week met 0,9 %. Bovendien vertrouwen beleggers erop dat de Griekse crisis uiteindelijk zal worden opgelost.
In de VS werd de Nasdaq geboost door de stijging van Apple nadat een invloedrijke belegger bekendmaakte dat het aandeel volgens hem 216 USD waard is (terwijl de koers momenteel 124,5 USD is...).
In Europa deelden ongeveer een derde van de grote Europese bedrijven hun kwartaalresultaten mee: 60 % van de cijfers zijn conform of overtreffen de verwachtingen.

 

– Ageas (houden) zag zijn winst in 2014 met 16,5 % terugvallen. Dit was echter het gevolg van de Fortis-erfenis (provisies, waardeverminderingen). De winst in de verzekeringsactiviteiten klom met 12,6 % en het dividend stijgt met 10,7 % tot 1,1625 EUR netto. Om verder te groeien lonkt de verzekeraar naar Azië.
– KBC (houden) boekte een puik 4e kwartaal. De jaarwinst klokte af op 3,32 EUR per aandeel en er wordt een dividend van 1,50 EUR netto uitbetaald. De gevolgen van de financiële crisis zijn nu vrijwel achter de rug en KBC focust opnieuw op groei. Aanvullende en versterkende overnames zijn niet uitgesloten.
– Barco (houden) maakte erg ontgoochelende jaarcijfers bekend (omzet: -9,2 %, winst meer dan gehalveerd tot 1,98 EUR per aandeel). De groep lijdt immers onder de Chinese concurrentie. Hoewel ze haar cash grotendeels opnieuw wil investeren, trekt ze haar dividend met 6,7 % op tot 1,20 EUR netto. Voor 2015 is ze voorzichtig in haar prognoses (omzet: +0 à 5 % en hogere winst).
– De jaarwinst van ING (houden) leed fors onder de herstructureringskosten en kwam uit op 0,32 EUR per aandeel. Toch biedt de groep voor het eerst sinds de financiële crisis een (symbolisch) dividend van 0,12 EUR bruto. Intussen heeft ze voldaan aan het door Europa opgelegde herstelplan en de Nederlandse staatssteun volledig terugbetaald.
– Telenet (verkopen) maakte een stijging van de omzet en van de bedrijfswinst vóór afschrijvingen bekend van respectievelijk 4 % en 6,8 %, conform zijn prognoses. De winst daalde echter tot 0,92 EUR per aandeel (hogere financiële kosten, belastingen). Telenet keert geen dividend uit maar gaat wel eigen aandelen inkopen. Voor 2015 rekent het op een vertraging van de groei.
– Euronav (houden) boekte het vorige kwartaal een licht verlies als gevolg van een uitzonderlijke last. De transporttarieven zijn opnieuw winstgevend en 2015 en 2016 ogen positief (rekening houdend met de contracten die werden afgesloten en het beter evenwicht tussen vraag en aanbod).
– Roularta (verkopen) verkoopt al zijn Franse activiteiten. Hierdoor zal de groep in de boeken van 2014 een waardevermindering moeten optekenen van 10,60 à 11,40 EUR per aandeel. De verkoopprijs ligt iets lager dan het bedrag dat de ronde deed medio oktober.
– Delhaize (houden) profiteerde van het akkoord dat werd afgesloten met de Belgische vakbonden.
– Bone Therapeutics (verkopen) klom sinds zijn eerste beursnotering (06/02) met 32 %. Beleggers die niet hebben kunnen intekenen, kochten het aandeel massaal op de beurs. De eerste resultaten van de klinische testen zijn aantrekkelijk maar het risico is niet te onderschatten. Een eerste commercialisering wordt niet voor 2020 verwacht. Strijk uw winst op.
– Reckitt Benckiser (houden) maakte een stijging van de winst per aandeel bekend van 11 % en overtreft zo de verwachtingen. De groep zal het in 2015 echter moeilijk blijven hebben. Ze voorziet dan ook nieuwe kostenbesparingen. We handhaven onze ramingen.
– UBS (houden) verlaagt een aantal van zijn doelstellingen als gevolg van de stijging van de Zwitserse frank en het behoud van de lage rentevoeten. De resultaten zijn ontgoochelend, vooral in de tak vermogensbeheer.
– Société Générale (houden) kondigde een resultaat conform de verwachtingen aan en handhaaft zijn dividend op 1,20 EUR bruto. De groep bevestigt haar strategie voor het huidige boekjaar maar het resultaat zal nog lijden onder de blootstelling aan de Russische markt.
– Heineken (verkopen) maakte een stijging van de winst per aandeel bekend van 11,5 %. Dit is te danken aan de Wereldbeker voetbal en de kostenbesparingen.
– Zurich Insurance (houden) pakte uit met beter dan verwachte kwartaalresultaten. Dit is echter het gevolg van uitzonderlijke inkomsten (matig bedrijfsresultaat). De groep handhaaft haar dividend op 17 CHF.
– Coca-Cola (houden) maakte een winstdaling per aandeel bekend van 16,3 % ten gevolge van de sterke dollar, de herstructureringslasten en de kostenbesparingen. Het dividendrendement blijft steken op ongeveer 3 % bruto. We verlagen lichtjes onze ramingen.
– Time Warner (houden) zal in 2015 eigen aandelen blijven inkopen, zijn dividend met 10 % optrekken en de commercialisering van haar content boosten. We vinden deze doelstellingen echter iets te ambitieus.

 

Op de agenda

– Maandag 16 februari: beurzen gesloten in de VS; vergadering van de Eurogroep in Frankfurt, bbp in de Japan.
– Dinsdag 17 februari: jaarresultaat Orange, Air Liquide; dividenduitkering van Procter&Gamble (0,64 USD bruto); inflatie in het VK en Zweden, beleggersvertrouwen in Duitsland.
– Woensdag 18 februari: jaarresultaat van Eni, Lafarge, Wolters Kluwer, Iberdrola; industriële productie in de VS.
– Donderdag 19 februari: jaarresultaat van Aegon, Nestlé, Wal-Mart, Schneider, Randstad, EVS, Befimmo; trading update van Gimv.
– Vrijdag 20 februari: jaarresultaat van Danone economische macro-indicatoren van de eurozone.

Deel dit artikel