Analyse
Markten kalm ondanks toegenomen volatiliteit 3 jaar geleden - vrijdag 6 februari 2015

Beleggers mikken nog steeds op een compromis in de hoop dat een Griekse exit wordt vermeden.

Ondanks het nieuws dat de ECB strengere financieringsvoorwaarden voor de Griekse banken zal hanteren, bleven de aandelenmarkten kalm. De Amerikaanse beurs klom met 3,4 % wat voornamelijk het gevolg was van de opverende olieprijs. De Europese beurzen van hun kant deden het deze week vrij goed, geboost door mooie bedrijfsresultaten. Vrijdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 af op een winst van 1,3 % op weekbasis terwijl de Bel 20 stabiel bleef ten opzichte van een week geleden.

 

Sectoren

– De Europese autosector oogstte afgelopen week een winst van 3,9 % nadat Daimler (houden) puike resultaten aankondigde.
– Nadat 5 oliegiganten een productievermindering bekendmaakten, veerde de olieprijs op tot 53 USD, ten opzichte van 44 USD eind januari. De oliesector boerde hierdoor 4,8 % vooruit.
– De resultaten aangekondigd in de farmasector (-0,5 %) waren uiteenlopend. Globaal gezien zijn de vooruitzichten voor 2015 teleurstellend.

 

Op de beurzen

– BNP Paribas (houden) tracht zijn beleggers te sussen door zijn dividend voor 2014 te handhaven op 1,50 EUR. De groep zette vorig boekjaar immers magere prestaties neer (winst per aandeel 0,15 EUR) en bleef bovendien voorzichtig wat betreft haar vooruitzichten voor 2015 en 2016.
– BP (kopen als u het risico niet schuwt) maakte beter dan verwachte resultaten bekend. De groep putte winst uit haar belang van 19,75 % in Rosneft (terwijl er eerst verlies werd verwacht). Net als zijn concurrenten zal BP in zijn investeringen snoeien (-13 %).
– LVMH (verkopen): de opflakkering van Louis Vuitton (lederwaren) kon de markten ietwat geruststellen. Desondanks is het bekende luxemerk niet langer de groeimotor van de groep. Ook is op korte termijn geen nieuwe groeipool te bespeuren. Het aandeel is overgewaardeerd.
– Syngenta (kopen) voorziet een moeilijk 2015 gezien de verwachte omzetdaling. Oorzaak zijn de wisselkoerseffecten en de zwakke landbouwprijzen. De fundamenten op lange termijn blijven echter positief.
– BT (houden) sloot een akkoord met Orange (verkopen) en Deutsche Telekom (verkopen) om de Britse mobiele operator EE over te nemen. Een mooie transactie waardoor de operator een bredere waaier aan diensten zal kunnen bieden aan zijn klanten. Ook zou BT hieruit belangrijke synergieën kunnen putten.
– Melexis (kopen) maakte uitstekende resultaten bekend. Het eindejaar viel nog beter uit dan verwacht. En de vooruitzichten voor 2015 ogen erg positief. We trokken onze winstramingen voor 2015 en 2016 op met gemiddeld 10 %.
– De resultaten van Nyrstar (kopen) hielden geen verrassingen in. De divisie smelterijen doet het goed terwijl de mijnen eens te meer ontgoochelden. Dankzij de stijging van de dollar en vervolgens de verwachte toename van de zinkprijs, zou de groep in 2015 opnieuw met winst moeten aanknopen.
– Umicore (houden) maakte een daling van de bedrijfswinst zonder uitzonderlijke elementen bekend van 10 % (midden van de prognosevork). Wij hadden gemikt op een terugval van 12,8 %. De winst per aandeel bedroeg 1,58 EUR. Umicore verwacht dat zijn winstgevendheid in 2015 zal opveren. We trekken onze winstramingen op. Bovendien zal de groep haar divisies Zinc Chemicals en Building Products in de etalage zetten en zal ze de juridische structuur van haar 2 andere divisies herorganiseren (Electro-Optic Materials en Thin Film Products) opdat ze makkelijker strategische partnerships zou kunnen aangaan.
– De resultaten van Mobistar (verkopen) lagen lichtjes onder onze verwachtingen. De groep voorziet dat de bedrijfswinst voor afschrijvingen in 2015 tussen 260 en 280 miljoen euro zal liggen (t.o.v. 274,9 in 2014). Ook wordt voor het 2e jaar op rij geen dividend uitgekeerd.
– Exmar (kopen) veerde deze week op met 13 %. Nadat de markten werden afgeschrikt door de beslissing van de klant Pacific Roubiales om een groot project uit te stellen, kwamen ze tot bezinning. In dit stadium heeft het uitstel van dit project dan ook geen enkele financiële impact op Exmar. De groep profiteerde van de gelegenheid om 300 000 eigen aandelen in te kopen tegen 7,84 EUR het stuk.
– Albert Frère zal niet meer zetelen in de Raad van Bestuur van GBL (houden). De opvolging is al verzekerd. Het duo dat sinds 2012 aan het hoofd van de holding staat, heeft de portefeuille dynamischer gemaakt en de communicatie binnen de holding verbeterd. Het aandeel noteert met een decote van 25 %.

 

Op de agenda

– Maandag 9 februari: kwartaaldividend van BT (3,9 p.); Indiaas bbp.
– Dinsdag 10 februari: jaarresultaten van UBS, Coca-Cola, Western Union, Vastned Retail Belgium, Intervest Offices & Warehouses...; inflatie in China en India.
– Woensdag 11 februari: jaarresultaten van Heineken, Time Warner, ING, Euronav, WDP…
– Donderdag 12 februari: markten gesloten in Japan; jaarresultaten van Rio Tinto, Kraft Total, L’Oréal, Ageas, Barco, KBC, Telenet, Montea,…; inflatie in Duitsland; kwartaaldividend van Apple (0,47 USD).
– Vrijdag 13 februari: kwartaalresultaten van ArcelorMittal; bbp van de eurozone

 

Deel dit artikel