Analyse
Januari: maand van de centrale bank 3 jaar geleden - dinsdag 3 februari 2015

In januari heeft de hyperactiviteit van de centrale banken belangrijke gevolgen gehad voor de wisselmarkten.

Op de obligatiemarkt hebben de interventies van de centrale banken en vooral de forse verlaging van de inflatiedruk de rentevoeten doen terugvallen. Dit is het geval in de eurozone waar ze tot historische minima zijn gezakt, maar dit geldt ook voor het VK en de VS.
We beleggen niet in obligaties in euro of in pond, wel in obligaties in dollar. Om te weten in welke mate we hierin beleggen, raadpleeg
onze portefeuilles. 

 

Zwitserland

De grootste schok was het opblazen van de grens van 1,20 CHF voor 1 EUR door de Zwitserse centrale bank, die ze sinds september 2011 verdedigde. Deze verrassing heeft voor een schokgolf gezorgd en tijdens de eerste minuut na de beslissing werd aangekondigd zakte de euro 40 % tegenover de Zwitserse munt. De euro heeft uiteindelijk op maandbasis het verlies kunnen beperkten tot 15 %.

 

Europa

De aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) dat het financiële activa gaat aankopen, was de tweede schok die de wisselmarkten beroerde in januari. De aankoop van 60 miljard euro elke maand tot minstens september 2016 lag boven de marktverwachting. Hoewel de markt slechts op aankopen van overheidsschulden en schulden uit de privésector van 1 000 miljard euro had gerekend, gaat de ECB uiteindelijk minstens 1 140 miljard in de economie pompen.
Het gevolg was een daling van de euro met 3,2 % tegenover het Britse pond, 6,8 % tegenover de dollar, 8,6 % tegenover de yen en 5,8 % tegenover de real.

 

In Brazilië en elders…

Tegenover de real heeft de renteverhoging door de Braziliaanse centrale bank voor extra druk op de euro gezorgd. De inflatieterugval na de daling van de olieprijs heeft extra monetaire speelruimte gegeven. Verschillende centrale banken (Canada, Turkije, India) hebben hiervan geprofiteerd om hun rente te verlagen om zo de economie te ondersteunen. De Deense nationale bank heeft dit ook gedaan maar met als doel de appreciatie van de kroon, die goed in de markt ligt vandaag, een halt toe te roepen.

 

Deel dit artikel