Analyse
Eurozone: groei versnelt nu toch lichtjes 3 jaar geleden - dinsdag 17 februari 2015

Europese economie zet 2015 dynamisch in.

Op basis van de lage olieprijs, de zwakke euro en de extreem lage rente moet de groei dit jaar voor het eerst sinds 2011 kunnen afklokken boven de 1 %.
Door het vooruitzicht op een interventie van de ECB en de betere groeicijfers zijn de Europese beurzen in goede doen, maar globaal bekeken zijn ze niet goedkoop. Vermijd ze. Raadpleeg
onze portefeuilles voor meer info over onze strategie. 

 

In het 4de kwartaal 2014 liet de economie van de eurozone een groei van 0,9 % op jaarbasis optekenen (0,3 % t.o.v. vorig kwartaal).

Het is nog maar eens Duitsland dat de rol van locomotief op zich nam, met een groei van 1,5 % op jaarbasis en van 0,7 % t.o.v. het 3de kwartaal. Zoals te verwachten viel, is de Duitse export fors gestegen, en gezien de zwakkere euro zal die trend wellicht voortduren. Het was evenwel de sterk gestegen vraag vanwege de gezinnen die de grootste impact had. De Duitsers profiteren van de gedaalde energieprijzen, de gestegen lonen en de goede situatie op de arbeidsmarkt om meer te consumeren.

In Frankrijk groeide de economie slechts met 0,1 % t.o.v. het 3de kwartaal en met 0,2 % op jaarbasis. De Franse export en de gezinsbestedingen zijn gestegen, maar de investeringen bleven achteruitboeren.

Italië deed het als 3de economie van de eurozone nog slechter, met een bbp dat ter plaatse trappelde t.o.v. het 3de kwartaal en op jaarbasis zelfs met 0,3 % kromp. Ook in de laars ging de buitenlandse handel erop vooruit, maar onvoldoende om de slabakkende binnenlandse vraag te compenseren.

België (+0,9 %), Nederland (+1 %), en Spanje (+2 %) presteerden beter.

 

Deel dit artikel