Analyse
Britse pond bereikt hoogste punt sinds 2008 3 jaar geleden - donderdag 19 februari 2015

Dit is te danken aan de goede gezondheid van de Britse economie en de gunstige conjunctuur die de consumptie in de hand werkt.

Het hoge niveau van het pond brengt echter ook nadelen met zich mee. Niettemin behouden Britse aandelen een plaats in onze portefeuilles.

 

In januari zijn de Britse lonen met 2,1 % geklommen terwijl de inflatie nog slechts 0,3 % bedroeg. De koopkracht van de gezinnen, die vele jaren onder druk stond, is dus stilaan aan het opveren. Goed nieuws voor de nationale economie, al rest nog een lange weg af te leggen opdat de koopkracht haar zelfde niveau zou bereiken van voor de crisis.

 

Gezien deze positieve tendens en de daling van de werkloosheid lijkt een verhoging van de rentevoeten tegenwoordig mogelijk.

 

Opmerkelijk is echter dat, ondanks hun zwakke koopkracht, de gezinnen altijd als de motor van de Britse economie zijn blijven functioneren. De investeringen en de export daarentegen hinken achterop. Ook tast het hoge niveau van het Britse pond de internationale competitiviteit aan. Bovendien houdt dit investeerders weg en dreigt hierdoor het handelstekort, dat al meer dan 4 jaar torenhoog is, verder toe te nemen.

 

Deel dit artikel