Analyse
Beursweek gestut door hoop op compromis 3 jaar geleden - vrijdag 20 februari 2015

De markten willen kost wat kost geloven in een oplossing tussen de Griekse regering en haar schuldeisers.

Vrijdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 af op een stijging van ±0,4 % op weekbasis. De S&P 500 sluit de week vrijwel in evenwicht af. De Bel 20 oogstte deze week iets minder dan 1 % winst.

 

Markten

– Het Duitse ondernemersvertrouwen blijft maar toenemen. Zo zijn de bedrijfsleiders van mening dat Duitse bedrijven door de daling van de euro aan competitiviteit zullen winnen. Blijkt dit waar, dan is dit voor heel Europa goed nieuws.
Sinds begin 2015 zijn de Europese beurzen met gemiddeld 10,1% geklommen (14,6 % voor Italië, 13,7% voor Portugal, 6,1 % voor Spanje, 10,3% voor België, 12,2 % voor Duitsland en 10,7 % voor Nederland).
– De olieprijs valt terug tot onder 60 USD per vat (nadat de prijs opveerde doordat grote groepen een productieverlaging aankondigden) door winstnemingen en de bekendmaking van een stijging van de voorraden in de VS.

 

Aandelen

– Aegon (houden) maakte een beter dan verwacht resultaat bekend (dankzij de toename van de activiteiten, de stijging van de dollar en meerwaarden). De groep betaalt zoals voorzien een dividend van 0,23 EUR bruto. 
– Befimmo (houden) zag zijn huurinkomsten in 2014 lichtjes toenemen maar maakte een iets lager jaarresultaat bekend dan verwacht. De vastgoedvennootschap bevestigt het eerder vooropgestelde dividend van 2,59 EUR netto waarvan enkel nog 0,65 EUR als slotdividend zal worden uitgekeerd. Voor het huidige boekjaar verwacht de GVV een gelijkblijvend dividend.
– Bekaert (houden) zag zich verplicht een winstwaarschuwing uit te sturen amper een week voor de bekendmaking van zijn resultaten, gezien het optimisme van een aantal analisten. In China wegen de vertraging van bepaalde activiteiten, de tragere groei van de economie en de prijzenoorlog op het resultaat. Waarschijnlijk zijn de marges in 2014 gestagneerd. De groep is op de goede weg om haar winstgevendheid op te vijzelen maar er is nog flink wat werk voor de boeg.
– Bell (kopen) maakte een resultaat bekend dat boven onze verwachtingen uitkwam dankzij de rationalisering van zijn aanbod (meer producten met een sterke toegevoegde waarde), de verlaging van de financiële lasten en de lage belastingvoet. Het dividend zal zoals voorzien 65 CHF bruto bedragen. De impact van de stijging van de frank op het resultaat zou normaal gezien verwaarloosbaar moeten zijn (exporteert weinig). We handhaven onze ramingen. Er rest nog potentieel.
– Capgemini (verkopen) boekte in 2014 een winststijging van 31 % en heeft een goed gevuld orderboekje. De groep is van plan te profiteren van haar goede gezondheid om overnames te realiseren in 2015. De koers houdt ruimschoots rekening met deze vooruitzichten.
– CFE (verkopen) en zijn belangrijkste aandeelhouder, de holding Ackermans & van Haaren (houden), profiteerden van een aantal grote contracten die baggeraar DEME (waarvan ook zij aandeelhouder zijn) in de wacht sleepte. CFE klom met 9 %. We raden u dan ook aan uw winst op te strijken. Ackermans & van Haaren ging 2 % hoger. Zijn intrinsieke waarde neemt toe maar het aandeel is niet koopwaardig.
– De markt waarop EVS (kopen) actief is, blijft slabakken maar dankzij een goed beheer van de kosten en van de aanwervingen maakte het een beter dan verwacht resultaat bekend. De winst 2015 zal lager liggen maar het dividendrendement voor 2015 zal 3 % netto overtreffen. Het aandeel klom deze week met 12 % en met meer dan 40 % sinds de herfst. Toch blijft het koopwaardig.
– Gimv (kopen) profiteerde de afgelopen maanden van de gunstige marktomstandigheden om participaties met een meerwaarde van de hand te doen. Het aandeel noteert met een lichte korting (1 à 1,5 %) t.o.v. zijn intrinsieke waarde en biedt een fraai dividend (nettorendement ca. 4,5 % netto)
– Lafarge (verkopen), dat momenteel fuseert met zijn Zwitserse sectorgenoot Holcim, maakte al bij al een beperkte omzetdaling maar ontgoochelend jaarresultaat bekend (door wisselkoerseffecten en afwaarderingen). Het dividend blijft gehandhaafd op 1 EUR bruto. Voor dit jaar verwacht Lafarge een groei van de wereldwijde vraag naar cement en belooft het een significante winststijging.
– Lotus Bakeries (verkopen) kondigde een goed resultaat aan voor 2014, geboost door een betere productiviteit en de goede verkopen van de Dinosaurus-koekjes. De marges beschikken nog over potentieel maar de koers houdt hier ruimschoots rekening mee.
– Mobistar (verkopen) was andermaal het onderwerp van een rondje overnamespeculatie door uitspraken van moedergroep Orange. De overname van Mobistar tegen een fors hogere prijs dan de beurskoers lijkt ons op korte termijn echter weinig waarschijnlijk.
– Peugeot (houden) begint de vruchten te plukken van zijn herstelplan (kostenbesparingen, minder modellen...). De groep maakte voor 2014 een mooi resultaat bekend en trekt haar doelstelling op met betrekking tot de gegenereerde liquiditeiten. Wel moet ze nog een lange weg afleggen.
– Wal-Mart Stores (kopen) verraste dubbel: enerzijds met puike resultaten en anderzijds met tegenvallende prognoses. Zo trekt het de minimumlonen in de VS sterk op en gaat het fors investeren in webwinkels. Op korte termijn zal dit op de winst wegen, maar de marges blijven erg comfortabel.

 

Op de agenda

– Maandag 23 februari: resultaat van HSBC; zakenklimaat in Duitsland
– Dinsdag 24 februari: resultaat van Kinepolis, Van de Velde, Delta Lloyd, Aedifica; inflatie in de eurozone en in Brazilië
– Woensdag 25 februari: resultaat van Axa, Deceuninck, Saint-Gobain, Telefónica
– Donderdag 26 februari: resultaat van Ahold, Solvay, AB InBev, Repsol, Allianz, GDF Suez, Reed Elsevier, Bayer, Deutsche Telekom, D’Ieteren; inflatie in de VS
– Vrijdag 27 februari: resultaat van BASF, , BME, CFE, Bekaert, Sioen, Belgacom, Ackemans & van Haaren, Elia, UCB, Airbus en Home Invest Belgium; inflatie en werkloosheid in Japan; definitieve herziene cijfers van de economische groei in het VK en in de VS

 

Deel dit artikel