Analyse
Zwitserse frank neemt plots hoge vlucht 3 jaar geleden - donderdag 15 januari 2015

Overrompeling op de wisselmarkten: de Zwitserse Nationale Bank laat haar verankering van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro varen.

Op een paar minuten tijd kelderde de Zwitserse frank van 1,20 CHF tot slechts 0,90 CHF (-25 %) en veerde vervolgens opnieuw op, waardoor de terugval zich beperkte tot 13 %. De evolutie van de dollar was gelijkaardig.
Verontrustend nieuws voor de Zwitserse economie. Wel is dit positief voor beleggers die obligaties in Zwitserse franken aanhouden. Zij zullen alvast een mooie weerwaarde opstrijken, vooral gezien de rente op 5 jaar verder in het rood blijft duiken tot ongeveer -0,3 %. Heeft u, net als we aanraadden, obligaties in Zwitserse frank gekocht, hou ze dan aan. Niet meer kopen.
We komen binnenkort terug op het onderwerp, met een gedetailleerde analyse.

 

Gezien de huidige evolutie op de wisselmarkten was de Zwitserse Nationale Bank verplicht om de vastgelegde bodem (1,20 CHF t.o.v. 1 EUR) die het land in 2011 invoerde om de Zwitserse economie af te schermen, af te schaffen.

Gezien de euro fors afgezwakt is en beleggers gretig op zoek zijn naar vluchtwaarden, stortten ze zich op de Zwitserse frank. Ook legde de verlaging van de leidende rentevoet tot -0,75 %, bedoeld om beleggers te ontmoedigen, geen gewicht in de schaal. De Zwitserse frank was al lichtjes overgewaardeerd voor de afschaffing van de bodemwaarde maar wordt nu officieel één van de duurste munten ter wereld.

Dit zal een negatieve impact hebben op de Zwitserse economie gezien deze erg afhankelijk is van haar export. Ook zal het land, gezien de deflatie al 0,3 % bedroeg in december, waarschijnlijk in een deflatoire spiraal terechtkomen, waaruit het moeilijk zal kunnen ontsnappen.

 

Deel dit artikel