Analyse
Stabiele maar zeer volatiele beurzen deze week 3 jaar geleden - vrijdag 9 januari 2015

Beleggers profiteren van de koersdalingen om zich te herpositioneren. Ze stappen in aandelen die fors zijn teruggezakt en verkopen aandelen die waren opgelopen.

De indices zijn uiteindelijk zo goed als onveranderd de week uitgegaan.

 

Markten

De Amerikaanse centrale bank bevestigt zich niet te zullen haasten om haar rentevoeten te verhogen. De negatieve inflatie in de eurozone voedt de speculatie over een interventie van de ECB om de economie terug aan de praat te krijgen. Dat zal positief zijn voor Europese aandelen. Beleggers zijn opgelucht over de minder harde toon van de Duitse regering ten opzichte van Griekenland.

 

Sectoren

De distributiesector stijgt lichtjes na de publicatie van vrij goede resultaten van Tesco en Sainsbury. Koop Sainsbury en Wal-Mart.
De banksector sluit de beursweek vrij fors in het rood af.
Goud dat sinds eind december herstelt (vluchtwaarde in een omgeving met verhoogde volatiliteit), blijft zijn plaats behouden in onze portefeuille als «verzekering» tegen grote risico’s.

 

Aandelen

– Ageas (houden) heeft de verkoop van zijn levensverzekeringstak in het VK afgerond en is in het land nu enkel nog actief op het vlak van schadeverzekeringen. De transactie kadert in de nieuwe strategie van de groep, ze wil zich niet meer toespitsen op levensverzekeringen. De verkoopopbrengst ligt iets hoger dan verwacht en zal in de boeken van 2014 worden opgenomen. De meerwaarde zal 0,11 à 0,14 EUR per aandeel bedragen.
– KBC (houden) heeft eind 2014 opnieuw kapitaal in zijn Iers filiaal gepompt. Dat was nodig om de reserves op te krikken gezien de kwartaalverliezen. De groep denkt dat vanaf 2016 het filiaal winstgevend zal zijn (na de aanhoudende verliezen van de laatste jaren).
– Kinepolis (verkopen) heeft een onderzoek tegen zich lopen na een klacht van concurrent UGC. Kinepolis heeft vorig jaar een gebouw gekocht in het centrum van Brussel waar UGC in gevestigd is. Het ontkent dat het zich wil mengen in de activiteiten (uitbating) van UGC. Kinepolis riskeert wel een boete om een eventuele kartelafspraak met de vorige eigenaar van het gebouw. Kinepolis heeft echter alle vertrouwen in een goede afloop.
– Van de Velde (houden voor het dividend) publiceerde voor 2014 een 7,2 % hogere omzet (op vergelijkbare basis). Dit cijfer is beter dan verwacht. Het risico bestaat echter dat de groep een nieuwe waardevermindering in de boeken zal moeten opnemen voor zijn Amerikaanse winkelgroep Intimacy. Het slaagt er niet in om deze laatste op het juiste spoor te krijgen.
– Roularta (verkopen) voert exclusieve gesprekken om een deel van zijn Franse bladen (waaronder l’Express) te verkopen. De activa die zal verkocht worden, is goed voor iets minder dan 20 % van de omzet van de groep. Er doet geen enkele prijs de ronde maar we vrezen een flinke minwaarde. De koers verloor bijna 7 % op weekbasis.
– AB InBev (verkopen) zou volgens geruchten een bod voorbereiden op een groot deel van de activiteiten van het Amerikaanse Pepsico. Een transactie die zijn distributienetwerk zou vergroten maar de groep zou blootstellen aan soda-activiteiten, die betere tijden hebben gekend... De te betalen prijs zal hoog liggen. Hoe dan ook blijft AB InBev een te duur aandeel.
– General Electric (kopen) staat onder druk na de adviesverlaging door Deutsche Bank maar het aandeel blijft volgens ons meer dan solide.
– Facebook (verkopen) koopt de Amerikaanse start up Wit.ai (stemherkenning). De doelstellingen van deze investering blijven onduidelijk maar passen ongetwijfeld in de strategie van de groep om haar diensten te diversifiëren.
– Veolia Environnement (kopen ondanks zijn recente opmars) bereidt een nieuw ontwikkelingsplan voor de periode 2016-2018 voor. Het legt de nadruk op interne groei.
– Santander (houden) heeft een kapitaalverhoging doorgevoerd, ongetwijfeld om zijn balans te versterken. Het niveau van zijn eigen vermogen lag iets onder het gemiddelde van de grote concurrenten. De bank wijzigt ook zijn dividendpolitiek.

 

Op de agenda

– Maandag 12 januari: markten gesloten in Japan
– Dinsdag 13 januari: Metro geeft een trading update
– Woensdag 14 januari: industriële productie in de eurozone, detailhandelsverkopen in de VS
– Donderdag 15 januari: omzetcijfers Ahold, kwartaalcijfers Bank of America, dividendbetaling Mondelez (0,15 USD bruto); Duits BBP
– Vrijdag 16 januari: dividendbetaling Kraft Foods (0,55 USD bruto); inflatie in de VS, Europese auto-inschrijvingen in december

 

Deel dit artikel