Analyse
Rusland: 2015 wordt moeilijk jaar 3 jaar geleden - woensdag 7 januari 2015

We hebben onze ramingen met betrekking tot het land herzien.

Volgens voorlopige cijfers is de Russische inflatie in december op 11,4 % uitgekomen, een flink eind boven de 6,5 % van een jaar eerder. Naast een daling van de koersen op de beurs van Moskou, is de volatiliteit ook toegenomen en bijgevolg het risico.
De Russische economie gaat een erg moeilijke periode tegemoet en zal nooit voldoen aan wat voor de crisis van het land werd verwacht. Als gevolg van de terugval van de roebel en van de beurs van Moskou zou Rusland echter een interessante markt kunnen worden (te bevestigen). Maar gezien het land tal van gebreken heeft, blijven voorlopig nog af van de Russische activa. 
Raadpleeg ondertussen
onze strategie om evenwichtig te beleggen. 

 

De ineenstorting van de Russische munt (-35 % tegenover de euro op jaarbasis) is de belangrijkste oorzaak van de penarie waarin het land verzeild raakte. Dit vertaalt zich in hogere importprijzen en een hogere inflatie die op de koopkracht zal wegen. De interventie van de centrale bank heeft weliswaar toegelaten de koers van de roebel de afgelopen weken te stabiliseren maar een leidende rente van 17 % is niet van die aard om bedrijven en gezinnen tot extra investeren en/of consumeren aan te zetten.

Bovendien is op diplomatisch vlak geen beterschap te bespeuren. En wat erger is, de olieprijs blijft in waarde afnemen! Bijgevolg mikken we voor 2015 op een diepe recessie en een daling van het bbp van 5 %. Voor 2016 voorzien we een nulgroei en een inflatie van 7 %. Daarnaast verlagen we onze groeivooruitzichten voor op de lange termijn tot 1 % (t.o.v. 2 % voorheen).

 

Deel dit artikel