Analyse
Fors dalende inflatie in het VK 3 jaar geleden - woensdag 14 januari 2015

In december viel de inflatie terug tot 0,5% (t.o.v. 1% in november).

Toch blijft de Britse economie, die erg open en flexibel is, dynamisch en zou de groei dit jaar twee maal hoger moeten liggen dan de verwachte 1,1 % voor de eurozone. De Londense beurs is weinig volatiel en telt flink wat dividendaandelen. Ook al zou de stijging van het Britse pond ons in 2015 kunnen aanzetten om hier en daar onze winst op te strijken, we blijven Britse aandelen aanhouden in onze portefeuilles via de fondsen Invesco UK Equity Fund A en SISF UK Opportunities EUR A.

 

De Britse inflatie ligt meer dan 1 % verwijderd van de 2 % beoogd door de Bank of England. Hiervoor zal de centrale bank dan ook rekening moeten afleggen bij de regering.

 

Van eind 2009 tot de zomer van 2012 stabiliseerde de Britse inflatie zich boven de 3%. Ook toen moest de centrale bank hiervoor regelmatig verantwoording afleggen bij de vorige regering. Ondanks deze afwijkingen voerde de Bank of England toch een soepele monetaire politiek in. Hierdoor raakte de kredietverlening opnieuw aangezwengeld en herstelde de economie en de vastgoedsector (wat geen makkelijk klus was).

 

Maar vandaag staat de Britse centrale bank voor een uitdaging van een heel andere formaat: na een goed jaar 2014 (2,5 % groei) moet ze eerst en vooral een vertraging van de economie vermijden. De daling van de energieprijzen, die de terugvallende inflatie in de hand werkt, zorgt hierbij voor een grotere manoeuvreerruimte. Mogelijks zal de Bank of England dan ook nog even wachten voor ze haar leidende rentevoet optrekt.

 

Ook zal dankzij de daling van de inflatie de koopkracht van de gezinnen opnieuw toenemen, wat uiteraard goed nieuws is voor de Britse economie.
Wel zal de centrale bank rekening moeten houden met de slabakkende economie van de eurozone en de correct gewaardeerde Britse pond t.o.v. de euro. Britse producenten zullen het in 2015 dus zeker niet makkelijk hebben.

 

Deel dit artikel