Analyse
De Fed zit tussen twee vuren 3 jaar geleden - vrijdag 30 januari 2015

De Amerikaanse Federal Reserve heeft op 28 januari haar politiek niet aangepast.

De Fed bevestigt dat ze geduld heeft alvorens de normalisering van haar monetaire politiek aan te vangen. Naar alle waarschijnlijkheid zal ze de komende twee kwartalen geen renteverhoging aankondigen, dus zeker niet voor eind juni. Daarna is alles mogelijk.

 

Na een analyse van de huidige situatie blijken er argumenten te zijn die pleiten voor een renteverhoging en zijn er dan weer andere die pleiten voor een status quo.

 

Enerzijds duiden de solide economische groei en de verbetering van de arbeidsmarkt (jobcreatie, daling werkloosheid) op een normalisering. Anderzijds pleiten de inflatie, die zich onder het officiële doel van 2 % bevindt (na de daling van de olieprijzen), en de stijging van de dollar voor een status quo.

 

De evolutie van de komende maanden zal de timing van de eerste verhoging uiteindelijk bepalen. De laatste macrocijfers zorgen alvast niet voor de nodige duidelijkheid. Zo vielen in december, voor de tweede maand op rij, de orders voor duurzame goederen fors terug (-3,4 %). Dat voorspelt weinig goeds voor de bedrijfsuitgaven in het eerste trimester. Maar in december steeg het consumentenvertrouwen aanzienlijk, tot het hoogste niveau sinds augustus 2007, dankzij de sterke arbeidsmarkt. De vooruitzichten voor de consumentenuitgaven zien er dus goed uit.

 

Deel dit artikel