Analyse
China: forse turbulentie 3 jaar geleden - woensdag 21 januari 2015

Op het eerste zicht doet de Chinese economie het goed. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn.

Gezien het potentieel van China mag u nog altijd in Chinese aandelen beleggen. Doe dit echter voor op de lange termijn en/of indien u over een dynamisch profiel beschikt (zie onze strategie). Kies voor het fonds Fidelity Funds - China Focus. 

 

De Chinese relancemaatregelen lijken hun vruchten af te werpen. In december boostten de overheidsuitgaven en de soepele monetaire politiek immers de industriële productie en de kleinhandelsverkopen. Hierdoor kwam de groei in het 4 kwartaal uit op 7,3 % ten opzichte van een jaar voorheen.

 

Over heel 2014 lag de stijging van het bbp iets onder de 7,5 % die het land voor dat jaar beoogde. China boekte zo zijn laagste groei sinds 1990. Maar gezien de Chinese economie er een paar erg vruchtbare decennia op heeft zitten, is het eigenlijk normaal dat het dynamisme nu afneemt.

 

Wel is het zo dat de economische activiteit in het 4e kwartaal met slechts 1,5 % klom ten opzichte van 2 % en 1,9 % in de voorbije kwartalen. Overigens werd de Chinese economie vorig jaar, als gevolg van de forse vertraging van de vastgoedmarkt en de zwakke wereldvraag, die een negatieve impact heeft op de export, nog meer afhankelijk van de investeringen (+15,7 % in 2014). Overinvesteringen vormen echter een gevaar voor de economie daar ze overcapaciteit kunnen veroorzaken en zelfs tot een crisis kunnen leiden (tal van projecten zijn immers niet winstgevend).

 

Terwijl de sanering van de financiële sector nog volop aan de gang is, vormt de kredietzeepbel een bedreiging voor de Chinese economie. De overheid tracht een uiteenspatting te vermijden maar veroorzaakt hierbij flink wat opschudding: door Chinese makelaars te verbieden beleggers geld te lenen om op de beurs in te zetten (wat in China gangbaar is), is de beurs van Shanghai op 19 januari immers met 7,7% teruggevallen.

 

Deel dit artikel