Analyse
Brazilië: handelstekort 3 jaar geleden - dinsdag 13 januari 2015

Voor het eerst sinds 1999 heeft de Braziliaanse economie in 2014 een handelstekort geboekt.

De vooruitzichten voor Brazilië zijn eerder gemengd op korte termijn maar positief op de lange termijn. Dat is de reden waarom we nog 5 % in Braziliaanse aandelen beleggen voor onze dynamische portefeuille op 10 jaar. Koop de aandelenfondsen Amundi Funds Equity Brazil en BNY Mellon Brazil Equity A EUR.

 

Na eerst ten volle te hebben geprofiteerd van de grondstoffenboom wordt Brazilië nu getroffen door de daling ervan. In 2014 is de export met 7 % gedaald en de vooruitzichten voor 2015 zien er niet goed uit. De groei en de vraag naar grondstoffen van China, de belangrijkste klant van Brazilië, vertraagt. En de Argentijnse buur, derde bestemming van Braziliaanse producten zal wederom een recessie kennen.

 

Maar de exportproblemen zijn niet enkel gelinkt aan de grondstoffensector. De voorbije jaren is de concurrentiekracht van de industrie verminderd en vandaag wordt dat cash betaald. De industriële productie is tussen oktober en november met 0,7 % teruggevallen. Op jaarbasis is de industriële activiteit met 5,8 % teruggevallen.

 

Deel dit artikel