Analyse
VS: Fed zal geduld uitoefenen 3 jaar geleden - donderdag 18 december 2014

Het discours van de Federal Reserve met betrekking tot de optrekking van de leidende rentevoet is geëvolueerd.

De Fed heeft zijn discours gewijzigd en zegt tegenwoordig dat het de rentevoeten niet op korte termijn zal verhogen. Amerikaanse obligatiefondsen blijven een interessante vluchtwaarde en hebben een vaste plaats in onze portefeuilles. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse aandelen (en de tracker iShares Core S&P 500 UCITS ETF), hoewel we eerder een deel van onze winst opstreken. 

 

De Fed laat weten dat elke wijziging van de monetaire politiek zal afhangen van de conjunctuur: zo zal de centrale bank de leidende rentevoet optrekken als de situatie op de arbeidsmarkt betert en de economische dynamiek toeneemt. Indien de indicatoren ontgoochelen, zal de verhoging van de rentevoeten daarentegen worden uitgesteld.

 

De Fed meldde dat de inflatie de goede kant op gaat (ondanks de negatieve impact van de dalende energieprijzen) maar wijst erop dat, hoewel de doelstellingen op het vlak van werkgelegenheid en inflatie behaald zijn, de rentevoeten nog een tijd onder het historisch gemiddelde zullen blijven liggen.

 

Kortom, de Fed is bereid de Amerikaanse economie te blijven ondersteunen zolang dit nodig is. Ook ziet het ernaar uit dat de centrale bank alles zal doen om te vermijden dat een te snelle verhoging van de rentevoeten het herstel in de kiem zal smoren.

 

Deel dit artikel