Analyse
De voorbije beursweek: in het teken van Fed-discours 3 jaar geleden - vrijdag 19 december 2014

De markten reageerden positief op het geruststellend discours van de Amerikaanse centrale bank betreffende de verhoging van de leidende rentevoet in functie van de evolutie van de conjunctuur.

De Europese en Amerikaanse beurzen klommen deze week met 2 à 3 %. De Bel 20 deed het nog beter en klokte vrijdagmiddag af op een winst van 3,4 % op weekbasis.

 

Markten en sectoren

De Amerikaanse centrale bank kondigde aan dat ze de leidende rentevoet minder snel zou optrekken dan verwacht en dat ze dit zou doen in functie van de macro-economische indicatoren van de volgende maanden. De Fed toont hiermee aan dat het rekening houdt met de reacties van de markten.

 

Na de koersdalingen van de voorbije weken vallen aandelen die eerder te zwaar werden afgestraft opnieuw in de smaak. De grondstoffensector bijvoorbeeld kreeg deze week een duw in de rug (+3 % voor de mijnen, +6,5 % voor de oliegroepen).
Overigens bleef de stijging van de Europese bankaandelen beperkt tot 1% ten gevolge van de Russische crisis.

 

Aandelen

– D’Ieteren (verkopen) leed onder het effect van zijn 3e winstwaarschuwing die het vorige week de wereld instuurde.
– Euronav (houden) profiteerde van het positieve oordeel van een aantal analisten die Euronav aanzien als één van de meest veelbelovende Belgische aandelen voor 2015. Wel zal de groep voor 2014 nog rode cijfers schrijven. Niettemin lijkt ze over het dieptepunt heen en speelt het evenwicht tussen de vraag en het aanbod van de transportcapaciteit van olie enorm in het voordeel van de groep.
– Delta Lloyd (kopen) verraste toen het bekendmaakte dat het dan toch van plan is zijn Belgische bankdochter van de hand te doen. Voor de groep is dit echter een positieve operatie. Op die manier kan Delta Lloyd immers zijn solvabiliteit versterken en gulle dividenden waarborgen.
– Cofinimmo (kopen), Wereldhave Belgium en Home Invest Belgium (houden), Aedifica en Montea (verkopen) kondigden de overname en/of afstoting van gebouwen aan. Dit verandert niets aan onze adviezen.
– Delhaize (houden) zou een overeenkomst hebben bereikt met zijn Belgische arbeiders over de herstructureringsmaatregelen. Met de bedienden is er nog steeds geen akkoord. Toch zullen tot midden januari geen stakingen meer volgen.
– KBC (houden) heeft zijn kapitaalstructuur geoptimaliseerd en kon zo zijn solvabiliteit nog verstevigen.
– UCB (verkopen) is gedwongen om de afstoting van zijn Amerikaans filiaal (generieken), even op te bergen als gevolg van de financierings- en regelgevingsproblemen. Uitstel is echter geen afstel.
– GDF Suez (kopen) leed onder de geruchten waarin werd beweerd dat de Franse staat een deel van zijn aandelen zou verkopen. Het aandeel veerde echter mooi op nadat de groep investeringen in Chili aankondigde.
– Teva (houden) kondigde ontgoochelende vooruitzichten aan voor 2015. Maar gezien de inspanningen die het labo doet om kosten te besparen en de inkoop van eigen aandelen (meer dan verwacht), trekken we onze winstramingen per aandeel op voor het boekjaar 2015.
– Deutsche Bank (verkopen) kampt met diverse moeilijkheden (slabakkende groei, boetes, weinig geliefd bij aandeelhouders) en zal bijgevolg zijn strategie in 2015 aanpassen en zijn doelstellingen verlagen. Vermijden in afwachting van meer details.
– Kraft (kopen) krijgt een nieuwe directie. De markten speculeren op een mogelijke reorganisatie van de productenportefeuille.
– Reckitt Benckiser en Procter & Gamble (houden), L’Oréal en Unilever (verkopen), net als tal van andere producenten van hygiëne- en onderhoudsproducten krijgen één voor één boetes opgelegd vanwege de concurrentieautoriteiten.
– Metro, Société Générale (houden) en Carlsberg draaien op voor hun aanwezigheid op de Russische markt.

 

Op de agenda

– Maandag 22 december: uitkering dividend van Royal Dutch (0,47 USD bruto); index consumentenvertrouwen uit de eurozone
– Dinsdag 23 december: uitkering dividend van BME (0,60 EUR bruto); markten gesloten in Japan
– Donderdag 25 december: markten gesloten in Europa en de VS
– Vrijdag 26 december: markten van Euronext gesloten; markten gesloten in Duitsland en in het VK

 

Deel dit artikel