Analyse
Daling olieprijs: winnaars en verliezers 3 jaar geleden - maandag 8 december 2014

Doordat Saoedi-Arabië weigerde om zijn olieproductie terug te schroeven is de prijs voor ruwe olie gedaald. Wie spint daar garen bij, en wie niet? En voor uw beleggingen?

Amerikaanse, Chinese en Japanse aandelen blijven in onze portefeuilles via iShares Core S&P 500 ETF, Fidelity China Focus A EUR, GAM Star China Equity USD en Aberdeen Global Japanese Equity A2 JPY. Indonesië benut de situatie om zijn financiën te saneren. U mag Indonesische aandelen kopen via Fidelity Indonesia Fund A USD of Lyxor ETF MSCI Indonesia. De daling van de olieprijs is niet gunstig voor Mexico en Brazilië, maar hun aandelen blijven koopwaardig via iShares MSCI Mexico ETF, Amundi Equity Brazil en BNY Mellon Brazil Equity A EUR. Globaal blijven we geen koper van aandelen uit de eurozone. En na hun forse koersklim van de voorbije maanden zijn Indiase aandelen niet langer interessant.

 

Goed nieuws voor consument

In de VS profiteren de consumenten al volop van de gedaalde brandstofprijzen, die hun koopkracht verhogen. De keerzijde is dat de investeringen in de oliesector en de boom van de schalieoliesector (die heeft bijgedragen aan het herstel van de economie) zal afremmen.
In China, een land met hoge verhouding tussen energieverbruik en bruto binnenlands product, zal de lagere olieprijs de competitiviteit van de bedrijven aanscherpen.
Japan moet sinds de ramp in Fukushima en de sluiting van zijn kerncentrales al zijn energie invoeren. Als die factuur lichter wordt, is dat goed nieuws.
In Europa, dankzij de prijsdalingen, zal de EU haar energiefactuur op jaarbasis met 100 miljard euro kunnen drukken.

 

Druk op inflatiepeil

Aangezien de olieprijs invloed heeft op de consumptieprijzen, heeft de daling ervan voor een forse verlichting van de inflatiedruk gezorgd. In die mate dat de ECB zich zorgen maakt over een deflatiescenario in de eurozone. Maar voor heel wat economieën, is het inflatieverlagend karakter van de lage olieprijs een opsteker.

In India vormt het hoge inflatiepeil een permanent gevaar en is de centrale bank genoodzaakt om haar leidende rente te handhaven op 8%! Dankzij de lagere inflatiedruk zal ze nu haar monetair beleid wat kunnen versoepelen en op die manier de investeringen bevorderen, evenals de consumptie en de economische activiteit aanzwengelen.

Indonesië heeft de daling van de olieprijs aangegrepen om haar brandstofsubsidies terug te schroeven. De regering hoopt op die manier zowat 8 miljard USD te besparen volgend jaar, die ze kan investeren in infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs om de competitiviteit op te krikken. Een lichtere inflatiedruk is echter maar een magere troost voor die landen waarvan de situatie afhankelijk is van de energiesector. Zo is de daling een tegenvaller voor Brazilië, dat enorm heeft geïnvesteerd in olieproductie, en voor Mexico, dat zijn energiesector nieuw leven poogt in te blazen. Voor Rusland is het een ramp, want het land heeft een olieprijs van 100 dollar nodig om zijn begroting in evenwicht te krijgen en de economie is quasi compleet afhankelijk van de oliesector.

 

 

Deel dit artikel