Analyse
Australiƫ vertraagt 3 jaar geleden - maandag 8 december 2014

In Australië kwam er in het derde kwartaal slechts een groei op de bordjes van 0,3 %.

Op jaarbasis bedraagt de groei wel nog 2,7 %. En het land heeft zeker voldoende troeven om aan een relance te kunnen denken. Maar tot nu toe vallen in onze portefeuilles geen Australische activa te bespeuren. 

De Australische export heeft te lijden onder de daling van de grondstoffenprijzen terwijl de dure Australische dollar weegt op de concurrentiekracht van de andere sectoren. Erger nog is dat de investeringen in de mijnsector (echte motor van de economie) terugvallen waardoor er minder nieuwe arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Australië, zeer dynamisch maar ook te afhankelijk van grondstoffen, zal zijn economie moeten herbalanceren.

Er wordt gesproken over een renteverlaging zodat kredieten goedkoper worden, de lokale munt kan worden verzwakt en de concurrentiekracht verbeterd. En gezien de Australische leidende rentevoet nog 2,5 % is (terwijl die in andere industriële landen met 0 % flirt), beschikt het land nog over een mooie marge. Daarenboven is de openbare schuld beperkt. Een herstel via overheidsinvesteringen behoort dus tot de mogelijkheden.

Deel dit artikel