Analyse
Zwitserland, rots in de branding? 3 jaar geleden - dinsdag 25 november 2014

Zwitserland is een baken van rust in een Europa dat met talloze problemen kampt. Biedt het land u beleggingsopportuniteiten?

Ja. De sterke Zwitserse frank is het belangrijkste argument om in Zwitserse activa te beleggen. Op lange termijn is de grens van 1,20 CHF onverdedigbaar en zal de frank in waarde toenemen. Via obligaties kunt u hiervan profiteren. De aangeboden rente is beperkt maar obligaties in CHF kunnen voor een evenwicht zorgen in een gediversifieerde portefeuille. Beleg er 5 % van een defensieve portefeuille in via de obligatiefondsen KBC Renta Swissrenta en Pictet-CHF Bonds.
De Zwitserse beurs heeft een zeer lage volatiliteit maar is niet goedkoop genoeg om te kopen. Enkele individuele aandelen zijn echter de moeite waard:
Zurich Insurance (beperkt winstpotentieel maar gulle dividendpolitiek), Bell (boekt al jaren sterke cijfers dankzij een dominante positie op zijn thuismarkt maar zit verwikkeld in een antitrust-zaak in Duitsland en zou een fikse boete kunnen oplopen) en Syngenta (wereldleider op het vlak van fytosanitaire producten, ideaal als u wilt inzetten op de groei van de landbouwsector).

 

Exportkampioen

De Zwitserse economie laat sinds 2010 een hogere groei optekenen dan de eurozone. Gezien de totale tewerkstelling (werkloosheid slechts 3,1 % in oktober) zorgt gezinsconsumptie voor een positieve bijdrage tot de groei.

 

Maar het is vooral dankzij de buitenlandse handel dat Zwitserland het beter doet dan de eurozone. De handelsbalans is sinds 2001 de hele tijd in de plus. Zo zijn farmaproducten vandaag goed voor 25 % van de Zwitserse export (16 % in 2004). Ze hebben in 2013 voor een handelsoverschot gezorgd van 32,9 miljard CHF, goed voor 5,5 % van het bbp. Met een handelsoverschot van 18,4 miljard doet de Zwitserse uurwerksector het ook niet slecht. Daarnaast zijn meet-, optische- en medische instrumenten goed voor een overschot van 8 miljard.

 

Sterkte van de frank beperken

De voorbije jaren is er steeds een overschot op de Zwitserse begroting geweest. De schulden van de federale overheid zijn door de crisis niet gestegen en dobberen rond de 20 %.
In Europa waar de openbare schuldencrisis hevig woedde, mag het niet verbazen dat beleggers zich op de Zwitserse frank hebben gestort. De euro was in augustus 2011 niet meer waard dan 1,05 CHF (t.o.v. 1,40 CHF in 2010, 1,68 CHF in 2007). Maar deze forse hausse bedreigde de export en de Zwitserse economie.

 

In september 2011 zou de Zwitserse centrale bank ervoor zorgen dat de wisselkoers niet onder de bodem van 1,20 CHF voor 1 EUR zou vallen (door vreemde munten te kopen). Hierdoor stegen de reserves van de nationale bank van 204 miljard in 2010 tot 471 miljard vandaag.

 

Maar door de aankoop van deviezen is het belang van goud bij de centrale bank fors verminderd. Dit wordt nu in vraag gesteld door rechts-conservatieven die het goudpercentage willen optrekken tot 20 %.

 

Zwitsers goud in vraag gesteld

De Zwitsers moeten zich op 30 november uitspreken in een referendum over het optrekken van de goudreserves. Dit zou de capaciteit van de nationale bank om tussen te komen op de wisselmarkten echter verminderen.

 

De bank heeft zich rond dit voorstel al in negatieve zin uitgesproken. Ze kan andere maatregelen nemen om de opmars van de munt te stoppen, zoals negatieve rentevoeten.

 

Als de ja-stem het op 30 november haalt, dan is het mogelijk dat speculanten zich opnieuw op de frank storten en de bodem van 1,20 CHF opnieuw in gevaar komt. Op lange termijn zal een verhoging van de goudreserves de status van Zwitserse frank als veilige haven nog opdrijven en de munt ondersteunen.

Deel dit artikel