Analyse
Verzwakking van munten: en uw portefeuille? 3 jaar geleden - woensdag 19 november 2014

Diverse landen verzwakken hun munt om de competitiviteit van hun export te verhogen. Ontdek wat voor gevolgen dit heeft voor uw portefeuille.

In onze portefeuilles vermijden we nog steeds de eurozone (op een paar uitzonderingen na). Daarnaast mag u in Japan blijven beleggen via het fonds Aberdeen Global Japanese Equities. Ook mag u op de VS inzetten via de tracker iShares Core S&P 500 ETF. Wilt u in het VK beleggen, kies dan voor de fondsen Invesco UK Equity A of SISF UK Opportunities. Ook China blijft interessant via de fondsen Fidelity China Focus A EUR en GAM Star China Equity USD. 

 

Concurrentiekracht en inflatiepeil opkrikken

Door de liquiditeitsinjecties van de Bank of Japan verloor de yen sinds januari al bijna 8% t.o.v. de Amerikaanse dollar. De ECB ging iets discreter te werk, maar de euro verloor niettemin 9% t.o.v. de dollar.

 

Dergelijke verzwakkingen van de munt mikken in de eerste plaats op het verhogen van de competitiviteit. Een zwakkere munt maakt exportproducten goedkoper voor het buitenland, terwijl de lokale productie concurrentieel blijft op de binnenlandse markt.

 

Maar voor Japan en de eurozone moet een zwakkere munt ook het gevaar voor een deflatie afwenden. Japan kampte een decennia lang met deflatie en is enorm opgetogen dat het algemene prijzenpeil eindelijk weer stijgt. In de eurozone remmen de flauwe economische situatie en de zwakke private vraag de inflatie af. Een deflatie is niet ver af. Een zwakkere munt moet dan ook de inflatie stimuleren door ingevoerde producten duurder te maken.

 

Alert blijven

De verzwakkingen van de euro en de yen baren bepaalde landen zorgen:
– De VS ziet in de sterkere dollar een bedreiging voor zijn economisch herstel, al is de Amerikaanse economie in grotere mate afhankelijk van de binnenlandse consument dan van zijn export.
– In het VK, waar de Britse consumenten weer meer uitgeven dan andere consumenten uit de eurozone (belangrijkste handelspartner), wordt gevreesd voor een groeiend onevenwicht op de handelsbalans, dat zal wegen op de economische groei.
– In Azië liet Zuid-Korea weten dat, gezien de zwakke yen de competitiviteit van zijn export ondermijnt, het zal ingrijpen om de won af te remmen.
– China maakt een moeilijke overgang door naar een economie die in grotere mate steunt op de binnenlandse vraag. Het land kampt met fors gestegen lonen en een vertragende economie. Om een bruuske vertraging te vermijden, moet het zijn concurrentiekracht in het oog houden. Een strategische daling van de yuan lijkt mogelijk, wat nieuwe devaluaties in Azië zou kunnen inluiden.

 

Eigen munt verzwakken = geen mirakeloplossing

Ten eerste omdat de meeste goederen en diensten vandaag gebruik maken van onderdelen, technologieën en knowhow die uit andere landen ingevoerd worden, en waarbij een zwakke munt dus geen voordeel is.

 

Ten tweede omdat een waardedaling meestal negatief is voor de binnenlandse consument, die meer moet betalen voor ingevoerde producten.

 

En ten derde omdat exportbedrijven er moeten in slagen echt hun voordeel te doen met een zwak vormpeil van de eigen munt. Zo gaat 50% van de Franse export naar andere landen uit de eurozone... In Japan zullen de bedrijven en de beurs wellicht garen spinnen bij de lagere yen, maar de consument veel minder omdat die lijdt onder een toegenomen belastingdruk en de lonen stabiel blijven.

 

Impact

– In de eurozone zullen de zwakkere euro en de maatregelen van de ECB niet volstaan om de economie op kruissnelheid te krijgen. Door de slechte situatie op de arbeidsmarkt zullen de gezinnen de vinger op de knip houden en de bedrijven terughoudend blijven om te investeren.
– In Japan zal de zwakke yen de concurrentiekracht en de omzet van de exportbedrijven stimuleren, waardoor het enthousiasme op de beurs van Tokio gerechtvaardigd is.
– In de VS en in het VK hebben zowel de terreinwinst van de dollar en het pond t.o.v. de euro als het waarderingsniveau van de aandelenmarkten ons ertoe aangezet een deel van onze winsten op zak te steken. Gezien hun dynamiek blijven de Amerikaanse en Britse beurs wel in onze portefeuilles.
– En ondanks een aantal gevaren voor de Chinese groei, moeten de beurzen er garen kunnen spinnen bij hun verdere openstelling voor buitenlandse beleggers en bij de nog altijd dynamische economie.

 

Deel dit artikel