Analyse
Vertraging van de Chinese economie 3 jaar geleden - donderdag 13 november 2014

De laatste statistieken uit China tonen aan dat de economie blijft vertragen ondanks de maatregelen die de overheid genomen heeft.

De volgende jaren ogen moeilijker. Belegt u op de lange termijn en beschikt u over een dynamisch profiel, dan mag u in Chinese aandelenfondsen blijven beleggen. Raadpleeg onze strategie voor de samenstelling van onze portefeuilles. 

 

In oktober klom de Chinese industriële productie met 7,7 % t.o.v. een jaar voorheen (t.o.v. +8 % in september). Het gaat om de 2e zwakste stijging sinds 2009.

 

Ook de kleinhandelsverkopen stelden teleur: +11,5 % ten opzichte van een jaar voorheen (t.o.v. +11,6 % in september).
En over de 8 eerste maanden van het jaar werd de laagste groei van de investeringen geboekt sinds 2001, namelijk 15,9 % ten opzichte van een jaar voorheen.

 

De groeidoelstelling met betrekking tot het bbp (7,5 %) zal dit jaar dus niet worden bereikt. Ook zal China dit jaar zijn zwakste economische groei boeken sinds 1990. In 2015 zal deze vertraging zich verderzetten. Volgens een aantal bronnen zou Peking zelfs zijn doelstelling neerwaarts kunnen bijstellen tot 7 %.

 

Ook zal de overheid rekening moeten houden met het risico op deflatie. In oktober is de inflatie op haar laagste niveau gebleven sinds januari 2010 (1,6 %). Wat het land echter meer zorgen baart, is het feit dat de productieprijzen voor de 32ste keer op rij gezakt zijn (-2,2 % ten opzichte van een jaar voorheen). Gezien de zwakke vraag beschikken bedrijven maar over weinig marge om hun prijzen op te trekken. Hierdoor takelt hun winstgevendheid af en neemt het risico op deflatie toe.

 

Deel dit artikel