Analyse
Recessie in Japan 3 jaar geleden - dinsdag 18 november 2014

Wat nu?

Hoewel de beurs van Tokio rake klappen kreeg na de aankondiging van het bbp, zal ze blijven profiteren van de monetaire politiek gevoerd door de Japanse centrale bank. De slechte cijfers veranderen niets aan onze analyse. Ook handhaven we ons advies. Beleg 10 % van uw vermogen (i.p.v. 5 % voorheen) in Japanse aandelen via de fondsen Aberdeen Global Japanese Equity A2 JPY en Aberdeen Global Japanese Equity X2 JPY.

 

De Japanse economie heeft de btw-stijging (van 5 tot 8 % in april) niet goed kunnen verteren. Gezien de Japanners net voor de belastingverhoging massaal stock hebben ingeslagen, verloor de economische activiteit in het 2e kwartaal 1,9 % ten opzichte van het vorige kwartaal. Oorzaak was de afname van de gezinsuitgaven (-5,2 %) maar ook de daling van de investeringen in de woningbouw (-10 %).

 

En terwijl de macrocijfers beterschap aankondigden, is het bbp in het 3e kwartaal met 0,4 % gezakt. De gezinsuitgaven daarentegen konden lichtjes opveren (+0,3 %) en de export (1,3 %) blijft de economie ondersteunen. De investeringen in residentieel vastgoed boerden echter nog verder achteruit (-6,7 %) en de bedrijven schroefden hun investeringen lichtjes terug (-0,2 %).

 

De regering dreigt dus haar beleid te moeten aanpassen. Zo zou de nieuwe btw-verhoging (tot 10 %) die normaal in oktober 2015 zou moeten plaatsvinden, wel eens kunnen worden uitgesteld. Wel zal de Bank van Japan, die vorige maand nog haar liquiditeitsinjecties opdreef om de economie een tweede adem te geven, haar soepele monetaire politiek verderzetten.

 

Deel dit artikel