Analyse
Eurozone: stijging van het vertrouwen en toch... 3 jaar geleden - vrijdag 28 november 2014

In november is het vertrouwen van de economische actoren uit de eurozone geklommen tot zijn hoogste punt sinds juli.

Maar globaal gezien ogen de vooruitzichten nog altijd somber. Het economisch sentiment blijft dicht bij het langetermijngemiddelde en duidt niet op een versnelling van de activiteit. In de volgende kwartalen zal de groei blijven slabakken.
Over het algemeen beleggen we niet in de eurozone. 

 

Na de terugval van het bbp in het 2e kwartaal werd even gevreesd voor een nieuwe recessie, maar de lichte stijging van de economische activiteit in het 3e kwartaal (+0,2 %) stelde de bedrijfsleiders dan weer lichtjes gerust. Ook het discours van de Europese Centrale Bank, die overweegt om nieuwe monetaire maatregelen te nemen en de rentevoeten tot een historisch minimum herleidde, viel in goede aarde.

 

Maar achter de lichte stijging van het vertrouwen gaan fors uiteenlopende tendensen verscholen. Zo ging het moreel van bedrijfsleiders vooruit in de industrie en de handel maar bleef het onveranderd in dienstensector en tekende de bouwsector zelfs een forse daling op.

 

De consumenten bekijken het dan weer door een grauwe bril als gevolg van de povere economische vooruitzichten en de wanhopige situatie op de arbeidsmarkt.

 

Deel dit artikel