Analyse
Eurozone blijft het moeilijk hebben, VS doet het ok 3 jaar geleden - donderdag 6 november 2014

Volgens de aankoopdirecteuren van Europese bedrijven blijft de economische activiteit in de eurozone teleurstellen.

We blijven in Amerikaanse aandelen beleggen, al streken we na de sterke koersstijging een deel van onze winst op.
Globaal gezien vermijden we nog steeds de eurozone waar de vooruitzichten vrij somber blijven ogen. Surf naar onze
portefeuilles voor meer info over onze strategie. 

 

De PMI-index, die bij de aankoopdirecteuren de activiteit meet in de industriesector, deed het in Europa in de maand oktober niet beter dan 50,7 punten (50,6 in september). Dit ligt amper iets hoger dan de 50-punten grens, die aanduidt of de industrie groeit of krimpt.

 

Met een uitslag van 52,3 punten kon de dienstensector het iets beter doen, al is dit een lichte daling ten opzichte van september (52,4). Ook gingen de laatste maanden door de vertragende activiteit jobs verloren, wat zeker geen goed teken is, zowel voor de dienstensector als voor de economie van de eurozone.

 

De landen waar in oktober de bedrijfsactiviteit het hoogst lag, zijn Spanje en Duitsland. Italië daarentegen presteerde minder goed. Enkel de dienstensector kon er wat groeien terwijl de industrie een licht verlies boekte. Daarnaast sluit Frankrijk als laatste van de grote landen uit de eurozone het rijtje af met rode cijfers, zowel in de dienstensector als in de industrie.

 

Deze resultaten staan in schril contrast met die geboekt door de Amerikaanse economie. Al boert de activiteit er in de dienstensector achteruit, toch behaalt ze nog steeds een flinke 57,1 punten. En hoewel de sector recentelijk nog meer dan 60 punten scoorde, is het huidige resultaat verre van slecht. Ook de industrie is in topvorm. Daar werd een index opgemeten van 59 punten terwijl dit in september nog 56,6 was. Ook hier heerst er dus vertrouwen.

 

De groei in de VS lijkt ons dus niet alleen sterker maar ook meer evenwicht dan in het verleden het geval was. Bijgevolg menen we dat de VS een goed eindejaar te wachten staat alsook een mooi jaarbegin 2015.

 

Deel dit artikel