Analyse
De voorbije week: met dank alweer aan de centrale banken! 3 jaar geleden - vrijdag 21 november 2014

De Europese beurzen reageerden goed op het discours van de ECB, die nogmaals liet verstaan klaar te zijn om indien nodig nieuwe maatregelen te nemen om een deflatie af te wenden.

Op zich heeft Draghi niets nieuws gezegd, maar toch leven de beurzen nog altijd in de hoop op een reeks bijkomende maatregelen. Vrijdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 ongeveer 1% hoger af als een week eerder, onze Bel 20 won 1,7%. De S&P 500 deed er ongeveer 0,6% bij en staat nog altijd op een historisch hoogtepunt.

 

Beursnieuws

Ondanks het vooruitzicht op een vertraging van de wereldeconomie, die ook een negatieve impact heeft op de verwachtingen voor de Amerikaanse economie in 2015, blijven de beleggers optimistisch. Ook het feit dat er veel beweegt op het vlak van (mogelijke) fusies en overnames in de VS is daar niet vreemd aan: in de dienstverlenings- en toeleveringssector voor de olie-industrie wil Halliburton Baker Hughes overnemen; in de gezondheidszorg gaat Actavis Allergan overnemen (de producent van Botox); en in de entertainmentsector probeert Hasbro DreamWorks te overtuigen van zijn bod.

 

Andere sectoren

De Europese autosector liet een weekwinst van 2% optekenen na de bekendmaking van een forse stijging van het aantal nieuw ingeschreven voertuigen in oktober (+6,2%). Dat legde vooral de Duitse constructeurs zoals Volkswagen en BMW (allebei houden, niet kopen) geen windeieren.
De mijnbouwsector moest dan weer 4,5% achteruit na een nieuwe daling van de ijzerertsprijzen. Het aandeel Rio Tinto blijft niettemin koopwaardig.

 

Bedrijfsnieuws

– bpost (houden) profiteerde van een advieswijziging voor zijn aandeel bij Bank Degroof. De goede vooruitzichten zitten al grotendeels in de koers verrekend.
– CFE (verkopen) zag zijn omzet in het 3de kwartaal zowel in de baggerdivisie (DEME) als in de bouwpoot dalen, maar over de eerste 9 maanden van 2014 klom de winst wel 4% hoger. De vooruitzichten voor DEME blijven goed (de komende 12 maanden zullen de uitbreidingswerken aan het Suezkanaal een positieve impact hebben op de capaciteiten, tarieven en marges in de sector). De baggeraar genereert veel cash, waardoor we verwachten dat het dividend van CFE fors zal stijgen. De koers houdt daar evenwel al rekening mee.
– Ackermans & van Haaren (houden) zag zijn belangrijkste participaties in het derde kwartaal goed presteren, maar de decote is te klein (5%) om het aandeel te kopen en het dividendrendement (1,4% netto) is een van de laagste van alle Belgische holdings.
– EVS (kopen) publiceerde een kwartaalresultaat zonder verrassingen. Het investeringsklimaat blijft slabakken en de zichtbaarheid op de komende kwartalen is beperkt. Er komt wel een tussentijds dividend van 0,75 EUR.
– Exmar (kopen) stelt een aparte beursintroductie van zijn lng-activiteiten uit (die nochtans de waarde ervan beter tot haar recht zou laten komen). Het aandeel blijft intussen goedkoop.
– Atenor (kopen) maakt voort werk van de commercialisering van zijn projecten (verkoop van de Air-kantoren in Luxemburg in oktober, 9 van de 13 lopende projecten intussen klaar voor verkoop, goed nieuws i.v.m. twee projecten in Oost-Europa).
– Gimv (kopen) plukt de vruchten van zijn investeringen en de uitbouw van zijn portefeuille de voorbije jaren. Het profiteerde van het gunstige klimaat en dito bedrijfswaarderingen op de financiële markten en zag zijn halfjaarwinst ruimschoots verdubbelen.
– VGP (verkopen) kwam met een sterk kwartaalrapport. Het sloot heel wat nieuwe huurcontracten en kocht gretig bouwgronden voor toekomstige ontwikkelingsprojecten.
– Bouygues (kopen) kon enigszins geruststellen met zijn activiteitscijfers eind september. De koers kreeg wat meer kleur, al blijft er werk aan de winkel, zeker in de telecomtak. We zijn echter iets optimistischer dan veel andere beleggers.
– Pfizer (houden) sloot een contract af met Merck KGaA in het kader van kankerbehandelingen (nog in ontwikkelingsfase) via immunotherapie. Het betaalt 850 miljoen dollar onmiddellijk en zal dat bedrag stapsgewijs optrekken tot 2 miljard USD. De groep verlaagt bijgevolg haar verwachtingsvork voor 2014. Het akkoord met Merck lijkt een alternatief voor de pogingen om AstraZeneca over te nemen (dat eveneens over een sterke portefeuille oncologische producten beschikt).
– BNP Paribas (houden) kreeg een nieuwe tegenvaller te verwerken. Er loopt een onderzoek naar leden van het directiecomité over vermeende voorkennis bij transacties met landen onder Amerikaans embargo.
– UBS wijzigde zijn structuur, waardoor er een inruilbod loopt (nieuwe aandelen in de plaats van oude). Die operatie kent zoveel succes dat de groep zich voorbereidt op een verplichte beursexit van de bestaande entiteit. Wie zijn oude aandelen nog niet binnenbracht, neemt best contact op met zijn financiële tussenpersoon om dat alsnog te doen tussen 26 november en 10 december.

 

Op de agenda

– Maandag 24 november: dividenduitkering Schnitzer Steel (0,1875 USD bruto); beurzen in Japan gesloten; cijfers ondernemersklimaat in Duitsland
– Dinsdag 25 november: halfjaarresultaten Colruyt; cijfers consumentenvertrouwen en bbp in de VS
– Donderdag 27 november: beurzen gesloten in de VS; cijfers ondernemersklimaat in de VS
– Vrijdag 28 november: halfjaarresultaten Retail Estate, start kapitaalverhoging Tessenderlo; publicatie economische indicatoren in Japan; werkloosheids- en inflatiecijfers in de eurozone

 

Deel dit artikel