Analyse
Zeldzame aardmetalen 3 jaar geleden - dinsdag 14 oktober 2014

Een interessante alternatieve belegging ?

De lage rentevoeten en de vrees voor overgewaardeerde beurzen zorgen ervoor dat steeds meer beleggers geïnteresseerd raken in alternatieve beleggingen zoals bossen, oude wagens of andere niches. Ook « zeldzame aardmetalen » horen in dit rijtje thuis. Ze worden naar voor geschoven als zeer rendabel en interessant ter diversificatie. Hoewel de verkoopargumenten goed in elkaar steken, raden we aan om ze links te laten liggen. Indien u wat extra diversificatie wilt, dan lijkt goud ons minder risicovol. U mag erin beleggen via de trackers ETFS Gold Securities of ETFS Physical Gold (voor niet meer dan 5 % van uw portefeuille).

 

Wat is dat?

Zeldzame aardmetalen zijn grondstoffen die onmisbaar zijn in de vervaardiging van hoogtechnologische producten(batterijen voor elektrische wagens, van mobilofoons, LED-verlichting, windmolens…). Het zijn essentiële componenten waarop het westen inzet om zijn groei aan te wakkeren. Op het lijstje van de zeldzame aardmetalen staan onder andere scandium, cerium, terbium, enz. Ongeveer 90 % van de wereldproductie gebeurt in China dat dus eigenlijk een quasi-monopolie bezit.

 

Risicovol en ondoorzichtig

Deze grondstoffen hebben een notering net als koper of zink. Maar op kleine markten, met een beperkte transparantie en weinig volume, wat de deur opzet voor manipulatie.

 

De markt wordt gedomineerd door China dat niet aarzelt om zijn quasi-monopolie te gebruiken om de markt naar zijn hand te zetten. In 2010 besloot het land zijn exportquota te verlagen net op het moment dat de vraag toenam. Het mag niet verbazen dat de prijzen de lucht inschoten. Hun beperkte aanwezigheid in afgewerkte producten (mobilofoons, LED…) hebben er toen voor gezorgd dat dit geen gevolgen had voor de consument. Vandaag liggen de prijzen voor zeldzame aardmetalen op een zeer laag niveau door de zwakke economische groei, de lichte productiestijging buiten China en het gebrek aan inflatie.

 

Mijden

We raden u dergelijke beleggingen af. Op papier lijken er prijsverhogingen aan te komen gezien het beperkte aanbod en de grote vraag maar verschillende factoren zorgen ervoor dat we voorzichtig zijn. De markt is grotendeels in handen van China (dat niet zal aarzelen om ze als politiek wapen in te zetten) en zal dus volatiel en zeer speculatief blijven. En niets waarborgt dat er ook een prijsstijging komt van het metaal waarin u hebt belegd. Een belegger ten slotte die fysiek enkele grammen van een zeldzaam aardmetaal zou hebben gekocht, zal dit niet gemakkelijk opnieuw kunnen verkopen.

 

Wijn, stripverhalen of kunst?

Deze onderdelen zijn niet onderworpen aan de regelgeving die beleggers beschermen. Bij problemen hebben ze dus weinig om op terug te vallen. Verlies niet uit het oog dat aan een hoog rendement van een bepaalde belegging een hoog risico vasthangt. Een ander punt om in het oog te houden, is wie bepaalt de aankoop- en verkoopprijs van de belegging? Als u geïnteresseerd bent in wijn houdt er u niets tegen om een wijngaard te bezoeken en enkele flesjes op de kop te tikken. Indien u wenst te beleggen in kunst of strips en uw kennis hierover beperkt is, steek dan uw licht op bij galerijhouders of stripwinkels… Maar voor ons zijn dit geen activa waarop we een beleggingsstrategie voor de middellange termijn op willen enten.

 

Deel dit artikel