Analyse
Waarom zakt de platinaprijs? 3 jaar geleden - woensdag 15 oktober 2014

De prijs van het edelmetaal platina bevindt zich op het laagste niveau sinds 2009.

Met uitzondering van goud raden we beleggen in platina of in een andere grondstof via een tracker raden we niet aan. We zijn van oordeel dat dit te veel neigt naar speculatie en daar willen we ons niet mee inlaten.

 

Begin oktober viel de prijs van platina terug tot 1190 USD per ons, het laagste niveau sinds juli 2009. Op enkele maanden is de prijs voor deze grondstof flink teruggevallen want begin juli noteerde het nog op 1500 USD per ons.

 

Er zijn verschillende redenen voor deze aanzienlijke prijsdaling.

– Ten eerste is er de vrees dat de vraag uit Europa en China naar de grondstof flink gaat terugvallen nu de economische vooruitzichten voor de twee blokken verder vertroebelen.
– Ten tweede is platina zeer afhankelijk van de gezondheid op de Europese automarkt en de laatste berichten uit die hoek waren niet meteen hoopgevend. Platina wordt gebruikt in katalysatoren voor auto’s.
– Ten derde hebben mijnstakingen in Zuid-Afrika (het land is goed voor 80 % van de jaarproductie) lang de prijs ondersteund. Door de stakingen was het aanbod niet voldoende om aan de vraag te voldoen waardoor de prijs steeg. Maar sinds juni is de productie in Zuid-Afrika hernomen.
– Ten vierde realiseert de markt zich dat het productietekort kan worden opgevangen door de hoge voorraden.
– Ten slotte behoort platina tot de edelmetalen net als goud en zilver. Deze twee grondstoffen hebben de laatste maanden ook een prijsinzinking gekend en dit straalt ook af op platina.

 

Wat de platinaprijs nu gaat doen, daar hebben we het raden naar. Veel zal afhangen van de Europese en Chinese economie.

 

Deel dit artikel