Analyse
VS: daling detailverkopen 3 jaar geleden - vrijdag 17 oktober 2014

De laatste cijfers met betrekking tot de handel hebben verrast.

De detailverkopen waren de laatste 7 maanden constant geklommen. Maar van augustus tot september boerden ze met 0,3 % achteruit. Blijkbaar zijn de gezinnen niet meer in staat hun koopkracht verder op te drijven. Als gevolg van deze slechte verrassing viel de dollar terug tot 1,28 USD voor 1 EUR. De markten zijn volgens ons echter te streng.
Onze adviezen en de samenstelling van
onze portefeuilles blijven ongewijzigd. 

 

De daling van de detailverkopen is van tijdelijke aard en vormt zeker geen trendbreuk. Want zelfs zonder een loonsverhoging zal de koopkracht van de Amerikaanse burgers toenemen dankzij de daling van de olieprijzen. Bovendien zitten de detailverkopen met een stijging van 4,3 % op jaarbasis nog steeds in de lift. Ook wijst niets op een toekomstige ineenstorting van de consumptie.

 

De leidende rentevoet zal volgend jaar wel degelijk worden opgetrokken. Of dit nu in het 1e halfjaar of later zal gebeuren, speelt niet echt een rol. Door de stijgende rente zal de dollar hoger gaan, vooral ten aanzien van de euro. De Europese Centrale Bank zal haar soepele monetaire politiek immers moeten verderzetten, wil ze de economie van het oude continent opnieuw aanzwengelen.

 

Deel dit artikel