Analyse
Russische roebel: hoe moet het verder? 3 jaar geleden - woensdag 8 oktober 2014

De Russische roebel heeft dit jaar al bijna 15 % van haar waarde verloren tegenover de euro. Schept deze terugval opportuniteiten?

Neen. Het is immers niet uitgesloten dat de roebel nog verder zal zakken tegenover de euro. Bovendien is de munt nu zeer volatiel en de markt zeer verontrust.
We blijven deze munt dan ook mijden als de pest.

 

Dieptepunt

De Russische roebel (RUB) bevindt zich in de hoek waar de klappen vallen en gaat van dieptepunt naar dieptepunt. Tegenover de euro verloor de munt dit jaar zo’n 15 % van haar waarde en ten opzichte van de dollar lopen de verliezen al op tot meer dan 20 %. Op de vrij stabiele valutamarkten zijn dergelijke verliezen enorm.

 

Deze neergang mag niet verbazen want er is de sluimerende oorlog in Oekraïne waar Rusland bij betrokken is en die zeker nog niet tot het verleden behoort, de almaar toenemende Europese sancties die het land in een isolement brengen en de verzwakkende economie. Om nog maar te zwijgen over de forse terugval van de olieprijs. Olie en olieproducten waren in 2013 goed voor bijna de helft van de Russische export. Die daling weegt enorm op de begroting van het land.

 

Daarenboven wordt het land door al die problemen geconfronteerd met een aanzienlijke kapitaalvlucht. Dit jaar wordt verwacht dat meer dan 100 miljard dollar Rusland zal ontvluchten. Komt daar nog bovenop dat wordt gevreesd dat de centrale bank van plan is kapitaalcontroles in te voeren, hoewel dit al verschillende keren is ontkend. Deze speculatie is voldoende om (buitenlandse) investeerders en beleggers de stuipen op het lijf te jagen.

 

Nog niet interessant

Ondanks de forse verliezen van de munt vinden we de RUB nog steeds niet interessant. Het is niet uitgesloten dat de roebel nog verder zal zakken tegenover de euro. Niet alleen ziet het er niet naar uit dat de huidige geopolitieke en economische problemen eensklaps zullen verdwijnen maar ook de stevige inflatie (meer dan 6 %) die het land maar niet onder controle kan krijgen zal op termijn spelbreker blijven.

 

Deel dit artikel