Analyse
Markten fors achteruit deze week 3 jaar geleden - vrijdag 10 oktober 2014

Deze week stond in het teken van winstnemingen. Ook de indexen kenden een dip door een algemene vrees voor het herstel van de economie. Vrijdagmiddag klokte de Bel 20 af op een verlies van 4 %. De Stoxx Europe 50 boerde op weekbasis met 2,5 % achteruit en de S&P 500 verloor 2 %.

De beurzen leden onder de daling van de Duitse industriële productie en het feit dat het IMF zijn economische groeivooruitzichten voor de wereldeconomie neerwaarts bijstelde. Het nakende resultatenseizoen, het niveau dat de beurzen tot hiertoe bereikten en de vragen rond het feit of de centralen banken wel in staat zijn om de economie en de markten te ondersteunen, hebben tal van beleggers op de knieën gekregen. Panikeer echter niet. Winstgevende beleggingen ontstaan op de lange termijn.
Zelfs de meer defensieve sectoren (dienstensector, voedingssector) stonden deze week onder druk. De mijnsector, die kampt met een daling van de ijzertsprijs en een terugval van de winstgevendheid, bleef echter mooi in evenwicht (zie ook Rio Tinto iets verder).

 

Aandelen

– De nieuwe regering overweegt de verkoop van één of ander groot belang. Naast BNP Paribas (houden), dat nog steeds achterop hinkt ten opzichte van wat de overheid in 2008 uitgaf, zijn Belgacom en bpost mogelijke doelwitten.
Belgacom (houden) lijkt ons een betere keuze. De consolidatiebeweging die in de sector aan de gang is, drijft de koersen steeds hoger. Niettemin raden we u aan om niet enkel op dit element te speculeren.
bpost (kopen) raden we u nog steeds aan voor zijn dividend.
Nyrstar (kopen) was één van de uitzonderingen die deze week hoger klom. De groep verkocht net een deel van zijn toekomstige zilverproductie van zijn Australische site. De site, die volop wordt gemoderniseerd, vraagt immers heel wat investeringen. De groep zal nog kapitaal bij derden moeten ophalen (waarschijnlijk in het 1e halfjaar 2015).
Delta Lloyd (kopen) besloot verrassend genoeg zijn bankactiviteiten (niet-strategisch) niet meer te verkopen (te lage verkoopprijs). De verkoop had de solvabiliteit kunnen versterken maar dit baart ons geen zorgen. De Belgische bank blijft namelijk rendabel.
– Solvay (verkopen) maakte kwartaalresultaten bekend die al rekening houden met de verkoop van zijn Amerikaanse activiteit zwavelzuur Eco Services in het 4e kwartaal. Ook bevestigde de groep haar verwachtingen voor 2014. We handhaven onze ramingen.
– Rio Tinto (kopen) slaat het bod van concurrent Glencore af, dat van de (lichte) koersdaling tracht te profiteren. Rio Tinto wantrouwt Glencore en zijn agressieve bedrijfsmentaliteit. Overigens meent het in staat te zijn om op zijn eentje zich verder te kunnen ontwikkelen. Gezien de laatste resultaten heeft de groep volgens ons gelijk.
– Deutsche Bank (verkopen) zou goede kwartaalresultaten kunnen aankondigen maar we blijven twijfelen of de bank wel degelijk in staat is om zijn winstgevendheid duurzaam te boosten en zijn koers te doen klimmen.
– Corning (kopen) ondervond geen impact van het faillissement van concurrent GT Advanced Technologies. Deze groep ontwikkelde schermen voor smartphones maar de kwaliteit hiervan kon Apple niet bekoren. Apple bleef dan ook trouw aan de technologie van Corning, dat solide is en flink wat liquiditeiten genereert. De koers houdt hier niet voldoende rekening mee.
– SAP (verkopen) leed onder de speculaties dat de groep in het 4e kwartaal povere resultaten zou kunnen boeken (o.a. als gevolg van de ontgoochelende resultaten van concurrent Oracle). Mogelijks zal ze kostenbesparingen overwegen.

 

Op de agenda

– Maandag 13 oktober: uitkering dividend van KPN (0,02 EUR bruto); Chinese handelsbalans
– Dinsdag 14 oktober: kwartaalresultaten Intel; beleggersvertrouwen in Duitsland, industriële productie in de eurozone
– Woensdag 15 oktober: kwartaalresultaten van Bank of America, BlackRock; omzet van Danone; uitkering dividend van GDF Suez (0,50 EUR bruto); kleinhandelsverkopen in de VS
– Donderdag 16 oktober: omzet van Roche, Carrefour en Nestlé; industriële productie in de VS
– Vrijdag 17 oktober: kwartaalresultaat van General Electric; Europese autoinschrijvingen in september

Deel dit artikel