Analyse
Fed: zet aankoopprogramma obligaties stop 3 jaar geleden - vrijdag 31 oktober 2014

In november 2008 begon de Amerikaanse Federal Reserve obligaties aan te kopen. Vandaag zet het deze injecties stop.

Het einde van de liquiditeitsinjecties is geen goed nieuws voor de beurzen. Wel is het feit dat de Amerikaanse centrale bank op korte termijn niet van plan is de leidende rentevoet op te trekken, een geruststellend feit. Ook het vooruitzicht dat andere centrale banken (eurozone, Japan) op hun beurt liquiditeiten in hun economie zullen pompen, is voor de markten een verademing.
De
Amerikaanse aandelen, die in 2014 al met 9 % klommen, zijn minder interessant dan in het verleden maar behouden een mooie plaats in onze portefeuilles.
De
staatsobligaties in dollar blijven een vluchtwaarde ondanks de alomtegenwoordigheid van de Fed op deze markt. 

 

Zes jaar nadat het zijn inkoopprogramma startte en 4500 miljard aan liquiditeiten in de economie pompte, besluit de Fed gezien de verbeterde situatie op de arbeidsmarkt, om geen nieuwe obligatieaankopen te doen. Dit betekent echter niet dat het volledige programma wordt stopgezet.

 

De Fed zal de vervallen kapitalen immers blijven herinvesteren en zal ±20 % van de overheidsschuld in handen blijven houden evenals activa gelinkt aan de vastgoedsector. Kortom, al zullen de geldpersen worden stilgelegd, rest de vraag in welke mate de Fed zich zal kunnen desengageren, gezien de verantwoordelijkheden die het de laatste 6 jaar op zich heeft genomen, en vooral welke koper in staat zal zijn de centrale bank te vervangen. De evolutie van de rentevoeten in de VS zal afhangen van het antwoord op deze vraag!

 

Ondertussen heeft de stopzetting van de liquiditeitsinjecties een positief effect op de dollar. Voor de goudkoers is dit echter slecht nieuws. En dit terwijl het edele metaal voorheen absolute hoogtepunten had bereikt als gevolg van de vrees voor een daling van het beleggersvertrouwen en de terugval van het groene biljet.

 

Uiteraard zal het resultaat van deze ongeziene tussenkomst om de economie te ondersteunen nog lang stof voor discussie zijn. Maar voor de Fed blijft het nog steeds fragiele herstel boosten zijn voornaamste bezorgdheid. Gezien de netelige conjunctuur en de aanzienlijke geopolitieke risico's wil de Amerikaanse centrale bank de normalisering van haar politiek niet overhaasten. Een stijging van de rentevoeten is daarom zeker nog niet aan de orde. De mate waarin de Fed zijn politiek zal kunnen verstrakken, zal afhangen van de verdere prestaties van de Amerikaanse economie en de situatie op de arbeidsmarkt.

 

Deel dit artikel