Analyse
Eurozone: lichte inflatie, werkloosheid, ECB ontgoochelt 3 jaar geleden - dinsdag 7 oktober 2014

Het moreel van de gezinnen en bedrijven brandt op een laag pitje.

Inflatie…

Na de daling van de energieprijzen (-2,4 % op jaarbasis) is de inflatie in de eurozone in september tot 0,3 % teruggevallen tegenover 0,4 % in augustus. Maar ook zonder energie, 0,6 % in september tegenover 0,7 % in augustus, blijft inflatiedruk uit. In verschillende Europese landen zoals Spanje, Italië en België dalen de consumptieprijzen op jaarbasis.

 

Werkloosheid

Op de arbeidsmarkt is er nog steeds geen verbetering merkbaar. De werkloosheid is in augustus onveranderd gebleven op 11,5 % van de beroepsbevolking. Hoewel het aantal werkzoekenden op jaarbasis met 834 000 is gedaald, zoeken nog steeds 18,326 miljoen mensen naar werk. In de eurozone hebben Oostenrijk (4,7 %) en Duitsland (4,9 %) de laagste werkloosheid. Griekenland (27 %) en Spanje (24,4 %) voeren de ranglijst aan.

 

Gezien de deflatievrees, de hoge werkloosheid en het Russisch-Oekraïense conflict in de achtergrond zakt het vertrouwen van de gezinnen en van de bedrijven weg. Zo is het economische sentiment dat de Europese Commissie in september heeft gepubliceerd, teruggevallen tot zijn laagste niveau sinds november 2013.

 

De detailhandelsverkopen herstelden tussen juli en augustus met 1,2 % nadat ze in juli (-0,4 %) waren gedaald. Op jaarbasis zijn de detailhandelsverkopen wel met 1,9 % gestegen.

 

Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft beleggers ontgoocheld tijdens haar vergadering op 2 oktober. Zoals kon worden verwacht werd de rente onveranderd gelaten na de verrassende daling van september. Maar in tegenstelling tot de verwachtingen heeft Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, het bedrag van het aankoopprogramma van obligaties en de vorige maand aangekondigde effectisering van kredieten niet bekendgemaakt. Dit programma zal midden oktober van start gaan en minstens twee jaar duren. Geen enkel objectief werd echter naar voor geschoven.

 

Mario Draghi heeft daarentegen de verwachtingen getemperd en aangegeven dat eerst de impact van de rentedaling, de negatieve depositorente, de nieuwe voordelige leningen aan banken en het aankoopprogramma van activa moet worden bekeken alvorens een stapje verder te gaan.

 

In elk geval kan de almaar soepelere monetaire politiek, zoals Draghi graag onderstreept, niet alle problemen van de eurozone oplossen. De staten moeten de nodige hervormingen doorvoeren zodat de Europese economische context verbetert.

 

Deel dit artikel