Analyse
Einde van de week op zijn Japans! 3 jaar geleden - vrijdag 31 oktober 2014

Tokio sloot de week af met een erg enthousiaste noot. Ten opzichte van een week geleden boerden de S&P 500, de Stoxx Europe 50 en de Bel 20 met ongeveer 2 % vooruit.

Markten

De Japanse markten waren erg opgetogen over de aankondiging van de Japanse centrale bank (massale liquiditeitsinjecties) en die van het pensioenfonds van de Japanse regering (dat zijn aanwezigheid op de aandelenmarkten zal verstevigen). Onze portefeuilles blijven deels belegd in Japanse aandelenfondsen. Profiteer van de zwakke yen om in het land te beleggen.

 

In Europa konden de stresstesten het beleggerspubliek niet overtuigen. Integendeel, de testen benadrukten eerder de broosheid van de sector, wat laat vermoeden dat een duurzaam economisch herstel nog niet voor morgen is.

 

In Brazilië viel de verkiezingsoverwinning van Dilma Rousseff bij de markten niet in goede aarde. Deze wantrouwen haar namelijk wat betreft de lancering van hervormingen.

 

Aandelen

Beleggers waren bijzonder opgetogen over de bekendgemaakte bedrijfsresultaten. In de VS overtrof 75 % van de resultaten van de bedrijven uit de S&P 500 de verwachtingen. In Europa bedroeg dit cijfer 70 %.
– Exmar (kopen) verdrievoudigde zijn kwartaalwinst ten opzichte van een jaar geleden. De groep profiteert nog steeds van de stijging van de lpg-tarieven (die in de volgende kwartalen hoog zullen blijven) en van de volledige bezetting van zijn lng-vloot. Overigens blijven de contracten binnenstromen. Verder lijkt de groep nog steeds van plan haar lng-activiteiten naar de beurs van New York te brengen.
– Elia (houden), dat voor meer dan 50 % wordt aangehouden door de gemeentelijke holding Publi-T, is tegenwoordig voor 5,2 % in handen van het logistieke havenbedrijf Katoen Natie, dat zo de grootste privé-aandeelhouder van Elia wordt en hierin extra ontwikkelingsmogelijkheden op internationaal vlak ziet. Kies in deze sector eerder voor National Grid, dat een nog guller dividend biedt.
AB InBev (verkopen) verkocht in het 3e kwartaal meer dan in het 2e. De verkoop van bier boerde met 2,7 % achteruit ten opzichte van een jaar voorheen (-3,5 % in Noord-Amerika, -4,7 % in Azië). Het resultaat ligt onder de verwachtingen en de koers is te optimistisch.
– Tessenderlo (verkopen) maakte degelijke kwartaalresultaten bekend (de verkopen stegen met 3 % op vergelijkbare basis, hogere marge dan verwacht). Het herstel gaat echter traag vooruit en de groep zal nog een tijd lijden onder de moeilijkheden waarmee de bouwsector worstelt (in Frankrijk, Nederland…). Teken niet in op de kapitaalverhoging (waarvan de voorwaarden op 18 november worden bekendgemaakt).
– Arseus (vermijden) verloor bijna 20 %. De markten straften het aandeel af. Ze twijfelen er immers aan of de groep wel in staat is haar groeiritme aan te houden (mogelijke beperkingen wat betreft de terugbetaling van zijn bereidingen in de VS).
– Deutsche Bank (verkopen) maakt een goed bedrijfsresultaat bekend maar worstelt nog steeds met juridische problemen, wat op zijn marges weegt.
– Facebook (verkopen) zakte nadat de groep aankondigde dat haar omzet dit kwartaal minder zou groeien en dat haar uitgaven in 2015 zouden toenemen.
– Lufthansa (houden) verlaagt nogmaals zijn winstdoelstelling 2015, rekening houdend met de vertraging van de wereldeconomie en de prijzenconcurrentie. Ondanks de koersdaling is het aandeel niet koopwaardig.
– Corning (kopen) maakte een resultaat boven de verwachtingen bekend en voorziet dat zijn marge dit kwartaal opnieuw zal aandikken.
– Teva (kopen) kondigde een puik bedrijfsresultaat aan, trekt zijn verwachtingen 2014 op en drijft de inkoop van zijn eigen aandelen op.

 

Op de agenda

– Maandag 3 november: kwartaalcijfers van HSBC, bpost, L’Oréal; uitkering dividend van AT&T (0,46 USD bruto); industriële activiteit in de eurozone en in China.
– Dinsdag 4 november: handelsbalans in de VS.
– Woensdag 5 november: kwartaalcijfers van Time Warner, Ageas, ING, WDP, Wolters Kluwer, Lafarge, GBL, AstraZeneca, Sécurité Générale, Siemens, Capgemini, Telecom Italia, Repsol; activiteit in de dienstensector in de eurozone.
– Donderdag 6 november: kwartaalcijfers van Delhaize, Adidas, Deutsche Telekom, Zurich Insurance ThromboGenics, Montea, Delta Lloyd, Walt Disney, Qrf; vergadering van de ECB en van de Bank of England.
– Vrijdag 7 november: kwartaalresultaat van Allianz, ArcelorMittal, National Grid, Cofinimmo; werkloosheid in de VS.

Deel dit artikel