Analyse
Duitsland: industriële productie neemt een duik 3 jaar geleden - woensdag 8 oktober 2014

Op weg naar een nieuwe recessie?

Globaal gezien blijven we de beurs van Frankfurt vermijden. Wilt u in individuele aandelen beleggen, hou dan Allianz, BASF, Daimler, Lufthansa, Deutsche Post, E.ON en Metro.

 

In augustus heeft de Duitse industrie het vrij moeilijk gehad. Zo boerde de productie ten opzichte van juli met 4 % achteruit. Dit is niet enkel te wijten aan het feit dat de industrie het tijdens de zomermaanden het traditioneel iets minder goed doet maar ook en vooral aan de zwakke prestaties van de andere eurolanden, de spanningen met Rusland en de vertraging van de groeimarkten zoals China.

 

Gezien de netelige conjuncturele context is de verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar (-7,5% op 3 maanden tijd) op zich gunstig voor de competitiviteit. Maar nadat het bbp in het 2e kwartaal een dip kende, zou Duitsland wel eens in een recessie kunnen wegglijden, hetgeen op de beurs van Frankfurt weegt.

 

In juni en juli flirtte de Duitse beurs met de 10 000 punten en was ze in onze opinie vrij duur. Sindsdien is de Dax, de referentie van de beurs van Frankfurt, met 9 % achteruitgeboerd, tot ongeveer 9 100 punten. Op dit niveau is de beurs opnieuw correct gewaardeerd. Rekening houdend met de weinig optimistische vooruitzichten van de Duitse economie, lijken andere beurzen (buiten de eurozone) ons echter interessanter.

 

Deel dit artikel