Analyse
China: vertraging onder controle 3 jaar geleden - woensdag 22 oktober 2014

In het 3e kwartaal is de economie met 1,9 % gegroeid ten opzichte van de 3 voorbije maanden. Op jaarbasis is de Chinese economie gezakt tot 7,3 % ten opzichte van 7,5 % in het vorige kwartaal.

De Chinese overheid blijkt in staat de economische vertraging onder controle te houden. Bovendien beschikt het land nog over een enorm potentieel. Bijgevolg blijft de Chinese beurs onvermijdelijk. 

 

Terwijl een aantal statistieken erop wezen dat het Chinese dynamisme brutaal zou vertragen, nam het land een aantal maatregelen om de terugval van de economie te temperen.
Dankzij een versoepeling van de regels met betrekking tot overnames en liquiditeitsinjecties kon worden vermeden dat de vastgoedsector rake klappen kreeg. Bovendien veerde de export op, waardoor de industriële productie een duw in de rug kreeg (al worden de officiële cijfers betwist). Daarnaast klommen de detailverkopen in september met 11,6 % ten opzichte van een jaar voorheen.
De resultaten voor het bbp veroorzaakten echter een zekere ongerustheid.
Terwijl het bbp over de eerste 9 maanden van het jaar met 7,4 % wist te klimmen, zal het land de beoogde doelstelling, namelijk een stijging van het bbp van 7,5 % over 2014, waarschijnlijk niet kunnen halen (de overheid heeft de omvang van de economische vertraging wel degelijk onderschat).
En hoewel de dienstensector mooi kon groeien (+7,9 %) vergeleken met de rest van de economie, blijven de industrie en de vastgoedsector dé groeimotoren van China. De overgang van het huidige economische model naar een model dat meer steunt op gezinsuitgaven, is dus nog volop aan de gang.

 

Deel dit artikel