Analyse
Zwitserse franken in uw portefeuille? 3 jaar geleden - woensdag 24 september 2014

De Zwitserse frank (CHF) is een buitenbeentje op de wisselmarkten. Hoe past deze munt vandaag in uw (portefeuille) strategie?

De aanwezigheid van de CHF in onze portefeuilles is vandaag vrij beperkt. Enkel in onze defensieve portefeuilles op 5 en 10 jaar is er nog een plaatsje voorzien voor obligaties uitgedrukt in CHF (5 % via de obligatiefondsen KBC Renta Swissrenta of Pictet-CHF Bonds). Waarschijnlijk zullen Zwitserse aandelen ook volgen.

 

Obligaties in portefeuille?

De belangrijkste reden om ze in de defensieve portefeuilles op te nemen, is dat deze obligaties een uitstekende veilige haven zijn, mocht er opnieuw grote onrust op de financiële markten ontstaan. Ze hebben trouwens een enorm negatieve correlatie met andere activa (CHF obligaties stijgen in waarde wanneer bijvoorbeeld aandelen fors zakken) waardoor deze obligaties ervoor zorgen dat de volatiliteit van de portefeuille afneemt. Toch vinden we dat het stijgingspotentieel van de CHF op korte termijn tegenover de euro vrij beperkt is.

 

Begrenzing

De Zwitserse centrale bank grijpt al geruime tijd in op de wisselmarkten om te verhinderen dat de frank te sterk wordt. Een te sterke munt zorgt ervoor dat Zwitserse producten te duur zijn in het buitenland en dat weegt op de export en de economie. De instelling heeft trouwens 1,20 CHF voor 1 EUR als grens gesteld.

 

De centrale bank zal deze grens zo lang mogelijk in stand houden, zoveel is zeker. Op korte termijn heeft de munt dan ook weinig potentieel. Maar we beleggen op de lange termijn en over een lange tijdspanne is het weinig waarschijnlijk dat die grens zal standhouden. Wanneer die zal doorbroken worden is echter ‘de vraag van 1 miljoen’.

 

Nog geen aandelen

Zwitserse aandelen van hun kant maken vandaag geen deel uit van onze portefeuilles en we raden de aankoop ervan momenteel niet aan. Daar zou binnenkort verandering kunnen in komen. We kunnen immers de lage volatiliteit van de beurs van Zurich, die heel wat defensieve sectoren herbergt, meer dan smaken.

 

De Zwitserse beurs biedt met andere woorden een combinatie van interessante rendementen met een vrij lage risico. Maar wacht voorlopig nog af om erin te beleggen.

 

Deel dit artikel