Analyse
Is Rusland koopje na voorbije daling? 3 jaar geleden - donderdag 18 september 2014

Al bij al verloor de beurs van Moskou 9 % over de laatste twee maanden. Sinds januari staat het verlies op 11 %. Wereldwijd gingen de aandelen respectievelijk 5 % en 12 % hoger. Wordt het stilaan tijd om opnieuw in Rusland te beleggen?

Hoewel Russische aandelen momenteel goedkoop gewaardeerd zijn, moet u rekening houden met de zeer hoge volatiliteit van de beurs en de zwakke vorm van de roebel. Die ging al 7 % lager dit jaar, en zal volgens ons nog lager gaan. De verwachte uitholling van de munt zou zo een derde van het totale potentieel van de aandelenbelegging kunnen wegvreten.
Beleggen in Russische aandelen is dus riskant en dat risico wordt zelfs aan de huidige (lage) koersen onvoldoende gecompenseerd.
VERMIJDEN.

 

Beleggers in Russische aandelen hebben het al jaren niet onder de markt. Terwijl de wereldwijde aandelen sinds 2012 een pak hoger gingen, loopt de beurs van Moskou gebukt onder interne strubbelingen, de situatie in Oekraïne en het handelsembargo.

 

En veel beterschap is voorlopig niet in zicht. De kans is reëel dat het land in een recessie terechtkomt. De verwachte groei voor 2014 wordt nog begroot op een magere 0,5 %, maar dat cijfer kan uiteraard nog (lager) herzien worden. Uiteraard weegt zoiets op het beleggerssentiment. Kapitaal stroomt dan ook massaal het land uit. Het gevolg: een kwakkelende beurs en een zwakke roebel.

 

Deel dit artikel