Analyse
De voorbije beursweek: winstnemingen 3 jaar geleden - vrijdag 26 september 2014

Vrijdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 af op een verlies van 1,5 % op weekbasis. De S&P 500 verloor van zijn kant 2,2 % en de Bel 20 meer dan 1 %. De Nasdaq ging er deze week met 2,5 % op achteruit, afgestraft door het Apple-aandeel.

Begin deze week gaven verontrustende berichten met betrekking tot de Chinese economie de toon aan, wat op de gehele grondstoffensector woog. De Europese macro-indicatoren brachten hiervoor geen soelaas maar wezen er eerder op dat de Europese economie in de volgende maanden erg zwak zou blijven (en dit hoewel de ECB recentelijk tussenkwam om de economie te ondersteunen).

 

De euro moest opnieuw terrein prijsgeven ten opzichte van de dollar.
Ook de olieprijs boerde achteruit, net als de aandelen gelinkt aan de edele metalen.
De Europese autosector verloor een paar pluimen nadat Michelin (houden) had aangekondigd dat de groep een negatieve impact ondervindt van de zwakke Europese autosector.

 

– Exmar (kopen) zal zijn lng-activiteiten naar de beurs van New York brengen (nog geen prijs aangekondigd). De groep zal 5 lng-schepen in een MLP onderbrengen (Master Limited Partnership), een hybride product dat ergens tussen een aandeel en een obligatie ligt en over een structuur beschikt dat voor de Amerikaanse burger fiscaal interessant is. Hierdoor zal het aandeel beter worden gewaardeerd en zal de groep middelen genereren om in nieuwe projecten te investeren. Het succes van andere recente beursintroducties is in dit kader erg aanmoedigend. We schatten de intrinsieke waarde van het aandeel op minstens 14 EUR.
– Telenet (verkopen) kondigde aan geen dividend te zullen uitkeren, hetgeen de markten fors ontgoochelde. De groep trachtte haar beslissing te rechtvaardigen maar de markten waren blijkbaar niet erg overtuigd. Zij speculeren opnieuw op het feit dat de groep externe groei zou nastreven. Mogelijke doelwitten zijn Voo en Mobistar (verkopen). We raden u aan niet te speculeren.
– De kapitaalverhoging van Nyrstar (kopen als u het risico niet vreest) is een waar succes (83 % van de aandeelhouders hebben ingetekend). Deed u dit niet, dan leveren uw voorkeurrechten nog 0,62 EUR het stuk op. Deze transactie vormt de laatste etappe van een financieringsplan dat, hoewel erg kostelijk, voor de groep een ware opluchting vormt. Na een lichte daling zijn de zinkprijzen nu sinds 2 weken gestabiliseerd. Volgens ons zullen de prijzen heel gauw opnieuw klimmen. In afwachting zal Nyrstar van de stijgende dollar profiteren.
– Colruyt (verkopen) voorziet dat de winst dit boekjaar even hoog zal liggen als vorig jaar of zelfs lichtjes zal klimmen. Ook blijft de groep eigen aandelen inkopen, wat de winst per aandeel zal stutten. We handhaven onze winstramingen.
– bpost (kopen) heeft weinig geleden onder de winstwaarschuwing van TNT Express (bpost is vooral actief in postpakketten voor particulieren terwijl TNT lijdt onder de concurrentie op de markt voor express verzendingen voor bedrijven).
– Bekaert en Umicore (beide aandelen houden) leden onder het slechte nieuws in de autosector. Daarnaast kampt Umicore met een daling van de prijzen van edele metalen.
– Total (houden), dat sinds 2012 voor ±20 miljard EUR aan activa heeft afgestoten, deelde mee dat het tussen 2015 en 2017 nog maar eens 10 miljard van de hand zal doen. Rekening houdend met de onlusten in Libië en Nigeria verlaagt de groep haar doelstellingen met betrekking tot de generatie van liquiditeiten in 2015 (maar handhaaft haar doelstelling voor 2017).
– Accenture (kopen) ontgoochelde de markten lichtjes: de kwartaalomzet lijdt onder de concurrentie en de teruggedrongen investeringen van de bedrijven. De groep is voorzichtig wat betreft haar winstdoelstellingen maar we hebben nog steeds vertrouwen.
– Philips (verkopen) kondigde een opsplitsing van zijn activiteiten aan, wat erop wijst dat zijn strategie op de klippen is gelopen. We vinden de nieuwe engagementen van de groep niet aanlokkelijk.
– Procter&Gamble (houden) verkoopt zijn laatste activa in de dierenvoeding om zich te focussen op belangrijkere merken (Gillette, Pampers...).
– Intel (kopen) verwierf 20 % van 2 Chinese fabrikanten van chips voor smartphones en tablets (conform zijn ontwikkelingsstrategie op deze markt).

 

Op de agenda

– Maandag 29 september: uitkering dividendvoorschot van GTT (1,50 EUR bruto), Colruyt noteert ex-dividend; inflatie in België.
– Dinsdag 30 september: uitkering dividend Corning (0,10 USD bruto) en Encana (0,07 USD bruto), Nordea ontmoet zijn beleggers
Woensdag 1 oktober: uitkering dividend Coca-Cola (0,305 USD bruto), kwartaalverkopen van Sainsbury; ISM-index in de VS (industriële activiteit)
– Donderdag 2 oktober: ARM ontmoet zijn beleggers, uitkering dividend Colruyt (0,75 EUR bruto)
– Vrijdag 3 oktober: werkloosheid in de VS; index dienstensector in de VS

Deel dit artikel