Analyse
De voorbije beursweek: fusies en centrale banken geven toon aan 3 jaar geleden - vrijdag 19 september 2014

De mededeling van de Amerikaanse centrale bank stelde de beleggers gerust. Ook zorgden de fusies in de verschillende sectoren voor hoop op de markten. Vrijdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 af op een winst van ±1,5 % op weekbasis. Voor de S&P 500 was dit 1,3 % en voor de Bel20 1,8 %.

Markten

– In China werd de aankondiging van een minder sterk dan verwachte economische groei goed verteerd dankzij de aangekondigde liquiditeitsinjecties.
– De olieprijs per vat bleef deze week onder de 100 USD. Er werd immers een stijging van de voorraden in de VS aangekondigd (voorheen ging men ervan uit dat de productie van de OPEC zou zakken).
– De beurzen waren opgetogen dat de Fed ervoor koos haar soepele politiek nog een flinke poos te handhaven. Ook speculeerden ze op mogelijke toekomstige fusies. Dit was onder meer het geval in de biersector waar SAB Miller, Heineken (verkopen) en AB InBev (verkopen) een partijtje poker face lijken te spelen. AB InBev klom deze week met 4,5 %. Maar na een vruchtbare periode waarin de groep tal van overnames deed, lijkt de groei nu op een laag pitje te branden. En al zou AB InBev zijn concurrent SABMiller overnemen, toch zouden hiermee niet alle problemen van de baan zijn.
In de telecomsector gaan operatoren op zoek naar groei buiten hun verzadigde markten. Zo deed het Franse Orange (houden) een bod op het Spaanse Jazztel en zou Telecom Italia (verkopen) een bod op het Braziliaanse Oi overwegen. Koop AT&T, Verizon, Vodafone en Telefonica Brasil. Houd Belgacom dat zijn hoogste punt sinds 2010 bereikte dankzij geruchten rond mogelijke toenaderingen en speculaties over het feit dat de Belgische staat (aandeelhouder voor 53,6 %) mogelijks een desinvestering overweegt. Hierdoor zou de groep een ideaal doelwit worden.

 

Aandelen

– Nyrstar (kopen) is eindelijk gestabiliseerd sinds de aankondiging van het tweeledig financieringsplan. De koers verloor ongeveer 6 %, wat ook te wijten is aan de daling van de zinkprijs met ±5% over dezelfde periode (na een stijging van 6 maanden; niettemin zou het aanbod in de volgende jaren moeten blijven afnemen, waardoor Nyrstar opnieuw met winst zou moeten aanknopen). Ga in op de kapitaalverhoging als u het risico niet schuwt.
– Picanol (verkopen) houdt een belang van 27,5% aan in Tessenderlo (verkopen) en zal hieruit bijna 15 % van zijn winst voor 2014 halen. Bovendien zal het dit belang kunnen opvoeren tot meer dan 30 %, zonder dat hij hiervoor een bod hoeft te doen op de rest van Tessenderlo. Picanol heeft hiervoor immers de middelen. Na de transactie zullen de cashmiddelen echter vrijwel uitgeput zijn. We zijn niet echt opgetogen over het project (het aandeel van Tessenderlo is duur, er zijn geen synergieën tussen de activiteiten van de groep). Bovendien ligt de vraag op de markt voor weefgetouwenbouwers veel lager dan in 2013.
– Airbus (verkopen) herorganiseert zijn activiteiten om zich op defensie te focussen, een sector die volgens de groep betere perspectieven biedt.
– BNP Paribas (houden) ontwikkelt zich op het vlak van retailbank: zo deed de groep een bod op het Duitse DAB Bank (online bank) en nam het de Poolse bank BGZ over. Deze transacties zijn bedoeld om de groei te boosten.
– Bayer (verkopen) zal zijn activiteiten plastics naar de beurs brengen om zich voornamelijk toe te spitsen op zijn takken gezondheid en landbouwchemie. De koers hield al rekening met deze evolutie.
– SAP (verkopen) doet een vriendelijk bod op het Amerikaanse Concur (software) tegen een prijs die ons iets te hoog lijkt.
– DuPont (houden) zou midden 2015 zijn tak speciaalchemie afstoten; een belangrijke aandeelhouder zet de groep immers onder druk opdat deze in 2 zou worden gesplitst, in de cyclische activiteiten (speciale materialen, veiligheid-bescherming, elektronica) enerzijds en in de groeiende activiteiten (landbouwchemie, voeding) anderzijds.
– Adidas (verkopen), dat deze zomer een winstwaarschuwing lanceerde, ziet speculatieve fondsen in zijn kapitaal stappen. Deze fondsen hopen een mogelijke invloed te hebben op het beheer van de groep. We geloven niet zo zeer in het initiatief.

 

Op de agenda

– Maandag 22 september: ex-coupon Eni (0,56 EUR bruto, uitkering op 25/09).
– Dinsdag 23 september: beleggersvergadering van Philips, laatste dag om in te tekenen op de kapitaalverhoging van Nyrstar.
– Woensdag 24 september: halfjaarresultaten van Atenor, algemene vergadering van Colruyt; jaarresultaten van Accenture
– Donderdag 25 september: dividend van Royal Dutch Shell (0,47 USD bruto); industriële productie in België
– Vrijdag 26 september: bbp in de VS

 

Deel dit artikel