Analyse
China: de industrie lijdt, Peking neemt maatregelen 3 jaar geleden - woensdag 17 september 2014

China vreest ervoor dat het zijn vooropgestelde groeidoelstelling voor 2014, namelijk 7,5 %, niet zal behalen. Niettemin blijven we positief gestemd. Voorzichtigheidshalve hadden wij voor 2014 immers gemikt op een groei van slechts 5 %. Bijgevolg blijft beleggen in een fonds in Chinese aandelen een mooie portefeuilleaanvulling.

Besteed 10 % van uw portefeuille aan Chinese aandelenfondsen. Mik op GAM Star China en Fidelity China Focus A EUR of Fidelity China Focus Y EUR om positie in te nemen op deze veelbelovende markt.

 

Forse vertraging

De Chinese industrie kende een fikse vertraging. In augustus klom de productie met slechts 6,9 % vergeleken met een jaar geleden, terwijl dit in juli nog 9 % was. Daarnaast zakten de vastgoedverkopen over de eerste 8 maanden van het jaar met 10,9 %. De kleinhandelsverkopen daarentegen gingen op jaarbasis met 11,9 % hoger. Niettemin ligt dit iets lager dan de 12,2 % die in juli werd geboekt. Voor de investeringen geldt hetzelfde met een klim van 16,5 % in augustus, terwijl dit in juli 17 % was.

 

Tussenkomst centrale bank

Tegenwoordig vreest China ervoor dat het niet in staat zal zijn de vooropgestelde groeidoelstelling voor 2014 (7,5 %) te halen. Bijgevolg staat de centrale bank op het punt tussenbeide te komen en wil ze ongeveer 63 miljard euro in de economie te pompen. Zo zouden de 5 grootste banken van het land elk 12,5 miljard euro toebedeeld krijgen. Een bedrag dat ze zo snel mogelijk zouden moeten herverdelen, om te vermijden dat de kredietverstrekking van het land opnieuw in een put zou raken, wat een averechts effect zou hebben op de groei.

 

Het globale bedrag dat de centrale bank voorziet en de periode over dewelke deze maatregelen zullen lopen (de leningen zouden slechts voor een periode van 3 maanden worden toegekend), zijn vrij beperkt. Op die manier wil China eigenlijk wat tijd winnen en beleggers tonen dat het paraat staat om tussenbeide te komen indien dit nodig is.

 

Deel dit artikel