Analyse
Beurzen in augustus 3 jaar geleden - woensdag 3 september 2014

De Amerikaanse en ontluikende aandelenmarkten zetten de sterkste prestaties neer. De eurozone daarentegen hinkt nog altijd achterop.

De VS blijft onze grootste aandelenpost. Beleg er 15 % van uw neutrale portefeuille op 10 jaar. We blijven daarentegen onze handen afhouden van de eurozone. Slechts enkele individuele aandelen lijken ons interessant. 

Raadpleeg onze
strategie voor meer info. 

 

VS

In augustus hebben wederom de ontluikende aandelenmarkten en de Amerikaanse het sterkst gepresteerd. De Amerikaanse beurs zette trouwens nieuwe records neer. Na meer twee jaar van bijna ononderbroken stijgingen liggen de waarderingen opnieuw in lijn met hun gemiddelde.
Bovendien blijft de dollar, ondanks de terugval van de euro, ondergewaardeerd. Alles zal trouwens in het werk worden gesteld om een te sterke stijging van rente te vermijden zodat de aandelenmarkten niet onder druk zouden komen.

 

Eurozone

Sinds begin dit jaar zijn de beurzen van de eurozone « slechts » 4,3 % gestegen, tegenover respectievelijk 14,9 % en 17,4 % in euro voor de Amerikaanse beurs en de beurzen van de ontluikende markten.
Het zal echter niet makkelijk zijn om deze zwakkere prestatie goed te maken. De recente voorstellen van Draghi rond de activa-aankoop op zijn Amerikaans zullen immers moeilijk in de praktijk kunnen worden omgezet gezien het Europees institutioneel kader en de halfjaarcijfers van Europese bedrijven veel minder goed waren dan die van hun Amerikaanse tegenhangers (Lufthansa, Total, Adidas, Holcim, Corning, Bayer, EVS, Delhaize, Renault, LVMH, Philips, Unilever,…).

 

Sectoren

Op sectoraal niveau waren zowel in juli als in augustus alle sectoren positief. De technologiesector (+19,6 % sinds begin dit jaar) zette zijn opmars verder gesteund door Apple (+28 % sinds begin dit jaar 2014), dat op de vooravond van de voorstelling van de nieuwe iPhone een nieuw historisch record neerzette en door de halfgeleidersector, die in vorm was na het bod van Infineon op International Rectifier.
De oliesector van zijn kant won 16 % sinds begin dit jaar. Zelfs al staat de olieprijs op haar laagste niveau in meer dan een jaar dan brengt dat de verschillende spelers geenszins in een lastig parket. Onze ramingen houden rekening met een stabilisering zowel op het vlak van de prijs als productie. Koop BP, Chevron en Repsol. Sinds begin 2014 noteren enkel de Europese distributie- (-3,4 %) en automobielsector (-0,3 %) in het rood. Terwijl de economische vooruitzichten in Europa achteruitgaan zijn Peugeot (-4,6 % in augustus) en Renault (-4,5 %) net opnieuw winstgevend. U mag beide houden.

 

Deel dit artikel