Analyse
Beursweek in mineur 3 jaar geleden - vrijdag 12 september 2014

Deze week was er maar weinig vooraanstaand economisch nieuws. Bijgevolg bleef het op de aandelenmarkten over het algemeen vrij rustig. Vrijdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 af op -0,7 % en de S&P 500 op -0,5 %. De Bel 20 van zijn kant verloor 1,6 %.

Beurzen

– De aandelenmarkten hebben een rustige week achter de rug omdat er geen groot nieuws werd bekendgemaakt. Vrijdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 af op -0,7 % en de S&P 500 op -0,5 %.
– Beleggers wachten de resultaten af van het Schots referendum dat op 18 september plaatsvindt en zijn benieuwd naar de mogelijke gevolgen hiervan voor de Britse economie. Ook het communiqué van de Federal Reserve van volgende week donderdag wordt met spanning afgewacht.
– De Beurs van Londen verloor van haar kant 0,8 % terwijl in Schotland de voorstanders van de Schotse onafhankelijkheid de bovenhand lijken te hebben. In de financiële sector verloren Lloyds Banking en Royal Bank of Scotland een paar pluimen als gevolg van winstnemingen.
– In België boekte de Bel 20 op weekbasis een verlies van 1,6 %. Met uitzondering van de holding Ackermans & van Haaren (houden) boerden alle aandelen van de Bel 20 achteruit.

 

Sectoren

De oliesector (-2,5 %) verloor deze week terrein nadat de olieprijs per vat onder de 100 USD kwam te liggen. De markt lijdt onder de dalende vraag naar olie sinds begin juli (vertraging China) en onder de toenemende gasproductie in de VS. Niettemin is de sector sinds januari met 6,3 % geklommen (+13,4 % in EUR). Op de lange termijn blijven we de oliemarkt interessant vinden. Koop Chevron, BP en Repsol.

 

Aandelen

– Facebook (verkopen) bereikte een absoluut hoogtepunt. De beleggers zijn opgetogen over de ontwikkeling van de groep op het vlak van reclame op het mobiele internet. Onze winstramingen zijn al erg optimistisch maar volgens ons is de koers overgewaardeerd.
– Ondanks het feit dat Apple (houden) deze week 2 nieuwe versies van de iPhone en een slim horloge, de Apple Watch, lanceerde, zijn we niet geneigd onze winstramingen op te trekken. Over de laatste 5 maanden is de koers met 30 % geklommen. Het stijgingspotentieel lijkt ons nu beperkt. We wijzigen ons advies. Niet meer kopen maar houden dus.
– General Electric (kopen) kondigt de verkoop aan van zijn tak elektrische huishoudapparaten aan Electrolux. De groep blijft zo opnieuw focussen op haar industriële activiteiten. Volgens ons een verstandige beslissing. General Electric slaagt er zo namelijk in zijn winstgevendheid geleidelijk aan op te drijven.
– De aandeelhouders van TriQuint Semiconductor (verkopen) en RF Micro Devices keurden de fusie van beide groepen goed. De vooruitzichten als gevolg van de toekomstige fusie zitten in de koers verrekend.
– Axa (kopen) zou een bod hebben gedaan op een Poolse verzekeraar, in handen van een filiaal van Commerzbank. Dankzij deze transactie zou Axa zijn positie op een dynamische markt kunnen versterken.
– Nyrstar (kopen) heeft een zware week achter de rug. Terwijl de zinkverwerker vorige week nog met 6,8 % vooruit boerde, verloor hij deze week niet minder dan 11 %. Enerzijds toonde de groep met haar tweeledig financieringsplan, dat ze op 1 september bekendmaakte, in staat te zijn haar investeringen te financieren, hetgeen de beleggers gerustelde. Anderzijds zorgde ze deze week voor ontgoocheling toen ze de voorwaarden aankondigde waartegen ze haar nieuwe obligaties en aandelen uitgaf (9 % rente op 5 jaar voor de obligaties, een decote van 32 % op de aandelen). Hoe dan ook, het aandeel noteert nu met een mooie decote ten opzichte van zijn boekwaarde, die op 3,1 EUR per aandeel wordt geschat na de kapitaalverhoging. U mag intekenen op deze nieuwe aandelen, maar zorg ervoor dat u er niet meer dan 5 % van uw portefeuille aan besteedt.
– De maritieme olietransporteur Euronav (houden) startte de procedures om een deel van zijn aandelen naar de beurs van New York te laten noteren. Doel van de operatie is ervoor te zorgen dat de groep beter gewaardeerd is. Tegen de huidige koers is het aandeel volgens ons correct gewaardeerd.
– IBA (verkopen) klom met meer dan 12 % na de aankondiging van een samenwerking met Philips voor de ontwikkeling van spitstechnologische oplossingen voor de bestrijding van kanker. IBA en Philips zullen van elkaars troeven profiteren. Wat R&D betreft, zullen de groepen elkaar mooi aanvullen gezien de ervaring van Philips op het vlak van beeldvorming. We voorzien geen merkwaardige stijging van de verkopen maar het feit dat Philips met IBA in zee gaat, is een goed teken voor de ontwikkeling van de protontherapie, waar IBA marktleider is. Niettemin is het aandeel te duur.

 

Op de agenda

– Maandag 15 september: industriële productie in de VS. Uitkering dividend Time Warner (0,3175 USD) en AstraZeneca (53,1 pence). General Electric ontmoet zijn beleggers.
– Dinsdag 16 september: inflatie in het Verenigd Koninkrijk. Axa en Barclays ontmoeten hun beleggers.
– Woensdag 17 september: kwartaalresultaten van FedEx. Inflatie in de VS. Vergadering van de Fed in de VS.
– Donderdag 18 september: Algemene Vergadering van Diageo. BlackRock ontmoet zijn beleggers.
– Vrijdag 19 september: uitkering dividend Aegon (0,11 EUR). Werkgelegenheidscijfers in de VS. Macro-economische cijfers in België.

 

Deel dit artikel