Analyse
Verliezen op de beurzen deze week 3 jaar geleden - vrijdag 1 augustus 2014

De Stoxx Europe 50 sloot de week af met een verlies van 2 % door de weinig inspirerende cijferrapporten en de verslechterende geopolitieke toestand. De S&P 500 verloor 2,4 % maar het groeiherstel steunt de Fed in haar normalisatiepolitiek. De Bel 20 liet meer dan 3 % liggen.

Beleggers proberen de gevolgen in te schatten van een mogelijke handelsoorlog met Rusland. De oliemaatschappijen, zeer actief in het land, en verschillende ervan zijn zelf op zoek naar groeimogelijkheden in het land, kregen rake klappen. Westerse sancties voor Rusland en de mogelijke represailles zorgen ervoor dat hun investeringen vertraging oplopen. Adidas (verkopen) gaat alvast zijn investeringen in het land beperken. En Renault (houden), dat tegenvallende cashflows bekendmaakte waardoor de mooie winst naar het achterplan verdween, moet zijn groeiambities in het land in vraag stellen.

 

Wat bedrijfsresultaten betreft was het mossel noch vis : goede cijfers wisselden slechte af.
Ze waren goed bij UCB, Axa, AB InBev, Belgacom, Melexis, Royal Dutch…
en slecht bij Lufthansa, Total, Adidas, Holcim, Corning, Bayer…

 

De juridische geschillen zullen op de winstgevendheid van de banksector blijven wegen en zijn ontwikkeling in de weg staan. Mijden maar behoud BNP Paribas dat mooie kwartaalcijfers publiceerde en als u niet bang bent van het risico, koop Barclays (de koers zat in de lift na het kwartaalrapport en de vooruitgang van de herstructureringen).

 

– Ageas (houden), ingehaald door zijn Fortis-verleden, verloor op weekbasis 12 %. Lees onze analyse.
– Umicore (houden) heeft weinig verrassende halfjaarcijfers gepubliceerd; de recyclage-activiteit woog op de winstgevendheid maar de groep is minder pessimistisch voor 2014 want het verwacht een kleinere daling van zijn bedrijfswinst voor afschrijvingen.
– Bekaert (houden) zag in het semester zijn omzet terugvallen (-2,4 %; slechter dan verwacht), door de zwakte in Latijns-Amerika en wisselkoerseffecten; de marges zijn daarentegen sterker gestegen dan geraamd (behalve in Latijns-Amerika); het globale resultaat is beter dan verwacht maar de prijsdruk in China (overcapaciteit) lijkt te versnellen en zet aan tot voorzichtigheid (we trekken onze ramingen niet op).
– GBL (houden) heeft zijn halfjaarwinst verdubbeld dankzij meerwaarden op de verkoop van Total en Suez Environnement; het verhoogt zijn participatie in Umicore (tot 9,5 %, tegenover 5,6 % eind 2013); maar de décote (22 %) is historisch gezien te beperkt.
– UCB (verkopen) liet goede halfjaarcijfers optekenen en bereikte een historisch koersrecord; de markt is echter te optimistisch.
– Solvay (verkopen) publiceerde ontgoochelende kwarteelcijfers; we verlagen onze ramingen.
– AB InBev (verkopen) heeft een goed tweede kwartaal neergezet dankzij het WK Voetbal; we verwachten nu wel een vertraging van de groei van de activiteiten.
– Melexis (kopen) deed beter dan verwacht in het tweede kwartaal (verkopen : +22 %, bedrijfsmarge hoger dan verwacht, winst per aandeel: +58 %); de groep trekt haar doelstellingen voor 2014 op (hausse van de omzet met 17 à 20 % in plaats van 10 à 15%, bedrijfsmarge van meer dan 25 %, tegenover 23 %; dividendstijging met 43 % tot 0,75 EUR netto in oktober); we trekken binnenkort onze ramingen op met minstens 10 %.
– Peugeot (houden) en Volkswagen (houden) brachten goede cijfers naar buiten maar de Europese automobielmarkt zakte op weekbasis met 4,3 % omdat er vrees in de markt heerste over de gezondheid van de opkomende markten.
– Corning (houden) kreeg een overdreven hoge beursrekening gepresenteerd na lager dan verwachte cijfers (de verkoop van tablets vertragen maar de verkoop van TV-schermen en computers houden zich wel kranig).
– BP (houden) publiceerde goede resultaten maar desondanks verlagen we onze ramingen onder invloed van ongunstige wisselkoerseffecten en de verwachte verzwakking bij het Russische Rosneft.
– Lufthansa (houden) viel terug door een ontgoochelend kwartaalrapport (prijsdruk, stakingen…) maar de terugval zorgt er niet voor dat het aandeel aantrekkelijk wordt; de Europese luchtvaartsector verloor 3,7 %.

 

Agenda

– Maandag 4 augustus: halfjaarresultaat van HSBC
– Dinsdag 5 augustus: halfjaarresultaat van BMW, Telecom Italia, Disney…; dienstenactiviteit in eurozone
– Woensdag 6 augustus: halfjaarresultaat van Time Warner, ING, Ageas, bpost
– Donderdag 7 augustus: halfjaarresultaat van Adidas, Deutsche Telekom, Rio Tinto, Nestlé, Zurich Insurance Delhaize, Delta Lloyd; vergadering van de ECB
– Vrijdag 8 augustus: halfjaarresultaat van Allianz; handelsbalans in Duitsland, China

Deel dit artikel