Analyse
Spectaculair herstel van de Amerikaanse economie 3 jaar geleden - vrijdag 1 augustus 2014

De Amerikaanse economie, die gekrompen was in het eerste trimester door de strenge winter, herstelde fors in het tweede kwartaal met een BBP-groei van 4 %.

In onze portefeuilles, raden we nog steeds Amerikaanse aandelen, Amerikaanse aandelenfondsen als ook obligaties in dollar aan.

 

Deze forse groei komt op conto van de gezinsconsumptie (+2,5 %) en het herstel van de bedrijfsinvesteringen (+17 %).

 

Dit laatste is geen verrassing na de terugval van begin dit jaar en nu Amerikaanse bedrijven stevige winstcijfers kunnen voorleggen. Dit herstel toont het vertrouwen van ondernemers aan in de voortzetting van het economische herstel in de VS.

 

Consumenten van hun kant, die door de barre weersomstandigheden werden afgeremd in het eerste trimester, hebben opnieuw de weg naar de winkel gevonden. Maar ze spenderen ook wat extra nu de arbeidsmarkt zich verder herpakt (1,5 miljoen extra arbeidsplaatsen sinds het jaarbegin) en hun inkomens toenemen. In juni lag het consumentenvertrouwen op het hoogste niveau sinds oktober 2007.

 

Gezien deze verbetering van de conjunctuur heeft de Federal Reserve de vermindering van zijn activa-aankopen voortgezet. Beleggers houden al rekening met de volgende stap in het proces (renteverhoging) en stuurden de dollar hoger. Het groene biljet dook onder de grens van 1,34 USD tegenover de euro.

Deel dit artikel