Analyse
Spanning met Rusland: impact op uw beleggingen? 3 jaar geleden - dinsdag 19 augustus 2014


De relaties met Rusland zijn deze zomer erg verzuurd, het discours wordt aan beide zijden almaar scherper en de spanningen hebben een negatieve weerslag op de reeds fel verzwakte economieën. Welke impact heeft de situatie op uw beleggingen?

Laat Russische aandelen links liggen
Het westen viseert met zijn economische sancties vooral de Russische banken, de energie- en defensiesector en de overdracht van gevoelige technologieën. De impact van de sancties zal de Russische economie hoe dan ook treffen. Het land is al te zeer afhankelijk van zijn energiesector, het is globaal genomen niet zo competitief, het kampt met een verouderde infrastructuur, met nog altijd welig tierende corruptie, en met een ongunstig zaken- en investeringsklimaat. Rusland boekte in 2013 dan ook een groei van slechts 1,3 % en voor 2014 tippen we op een kleine 0,5 %.

 
Gezien die vrij sombere vooruitzichten beleggen we al niet meer in Rusland sinds eind 2013. Het waarderingsniveau van de beurs van Moskou oogt vandaag weliswaar aantrekkelijk (gemiddelde koers-/winstverhouding van minder dan 6, t.o.v. 15 voor de Duitse of 20 voor de Belgische beurs) maar de risico's liggen er erg hoog zijn en de beurs evolueert in functie van de beslissingen die in Kiev, Moskou, Berlijn en Washington worden genomen.

Aandelen uit de eurozone: hoofdzakelijk vermijden
De spanningen zijn evenmin goed nieuws voor de eurozone, die in het 2e kwartaal een nulgroei liet optekenen. Momenteel beperken de Russische represaillemaatregelen zich tot landbouwproducten en blijft de impact voor de meeste eurolanden erg beperkt. Toch zijn Spanje, Polen en Finland vrij ongerust. Finland zou zelfs compensaties willen vragen aan de EU (Rusland is goed voor ±10 % van de Finse export). Maar het is vooral de retoriek aan weerszijden die zorgen baart. Washington en Berlijn dreigen met nog strengere maatregelen, en Rusland schermt met een eventueel vliegverbod over zijn grondgebied voor Europese luchtvaartmaatschappijen!

De grootste schrik van Europa is dat Rusland het energiewapen zou hanteren (vragen rond de prijszetting van Russisch gas, de bevoorrading van de EU). Rusland kan echter ook moeilijk zonder het geld dat Europa neertelt voor zijn gas. Toch is het vooruitzicht op duurder Russisch gas verontrustend voor Europese gezinnen en bedrijven. Het is dus geen verrassing dat de ZEW-index (peilt naar het vertrouwen van de Duitse beleggers) zijn laagste niveau bereikte van de voorbije 20 maanden.

Hardste klappen mogelijk voor energiesector
Op dit moment beogen de sancties van de VS en Europa vooral een moeilijkere toegang voor de Russische energiesector tot recente technologieën. Ze zijn niet gericht tegen de westerse bedrijven die in het land actief zijn en stellen evenmin de langetermijncontracten in vraag. Westerse groepen zoals ExxonMobil of BP zijn dus niet bedreigd. Wel liet BP weten dat bijkomende sancties tegen Rusland een impact kunnen hebben op zijn toekomstige resultaten. Die situatie geldt ook voor grote Europese groepen (Total, Shell en Eni) die in Rusland aanwezig zijn. We blijven de sector op de voet volgen maar voorlopig zien we geen redenen om onze winstprognoses of adviezen aan te passen.

Banken relatief gespaard
De economische sancties van de EU mikken vooral op de grote Russische banken (bedoeling is de financieringsstromen naar Rusland te laten opdrogen). De buitenlandse bankgroepen die in Rusland aanwezig zijn, blijven echter tot dusver buiten schot.
Dat geldt onder meer voor het Oostenrijkse Raiffeisen Bank International (zowat 200 kantoren in Rusland, boekt er bijna drie vierden van zijn winst). Ook Société Générale is er sterk aanwezig via Rosbank, dat het inmiddels voor meer dan 99% in handen heeft. UniCredit en Nordea behoren dan wel weer meer tot de potentiële slachtoffers van de huidige hoogspanning. En Barclays, HSBC, Santander en BNP Paribas hebben zich al gestaag uit Rusland teruggetrokken.

Andere blootgestelde aandelen
Adidas heeft 1000 winkels in Rusland en realiseerde er in 2013 een omzet van meer dan 1 miljard euro. Plant zijn investeringen terug te schroeven door de daling van de roebel als gevolg van de crisis in Oekraïne.

Oriflame (kosmetische producten) boekt 30% van zijn inkomsten uit Rusland (35 % inclusief Oekraïne). Is op zoek naar nieuwe groeipolen in Azië en Latijns-Amerika. Het aandeel is riskant maar zou op termijn mooi kunnen opveren. De meest stoutmoedigen onder u mogen kopen.

Metro is in Rusland aanwezig met 73 Cash & Carry Metro-winkels en 62 Media Markt/Saturn-winkels, heeft ook 33 Metro's in Oekraïne. De groep deelde nu al mee niet langer te kunnen garanderen dat de gedeeltelijke beursintroductie van zijn Russische Cash & Carry-dochter zal doorgaan.

Renault verkocht in het eerste halfjaar van 2014 ruim 96.000 auto's in Rusland. Het land is voor de groep daarmee de op twee na belangrijkste markt, na Frankrijk zelf en na Brazilië. Bovendien heeft Renault een belang van 37,25 % in de Russische constructeur Avtovaz. Renault voorziet dat de Russische vraag met 10 % zal dalen, maar de impact dient gerelativeerd te worden. De participatie in Avtovaz resulteerde in het 1ste halfjaar in een verlies van 55 miljoen EUR maar dat bedrag blijft erg bescheiden in verhouding tot de bijdrage van Nissan tot zijn winst. Bovendien blijven de langetermijnvooruitzichten op de Russische markt goed (veel verouderde voertuigen, weinig auto's in verhouding tot aantal inwoners).

Deutsche Lufthansa voert dagelijks tientallen langeafstandsvluchten uit naar Azië via Siberië. Als dat niet meer zou mogen, zouden de vluchten veel langer worden, met als belangrijkste gevolg een forse stijging van de brandstofkosten. Zo'n stijging kan de groep moeilijk doorrekenen aan haar klanten omdat ze op die verbindingen nu al scherpe concurrentie voelt van diverse maatschappijen uit de Perzische Golf.

Deel dit artikel