Analyse
De voorbije beursweek: aandelenstijging dankzij de centrale banken 3 jaar geleden - vrijdag 29 augustus 2014

De ECB kondigde aan dat ze de economie zal blijven ondersteunen. Dit beperkte de impact van de winstnemingen op de beurs als gevolg van de aankondiging van povere macro-cijfers eerder deze week.

Beurzen

– Na de aankondiging van povere macro-cijfers en de nieuwe spanningen met Rusland, kon de aankondiging van de ECB de impact van de winstnemingen beperken. Vrijdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 af op ongeveer +2 % op weekbasis. Verder boerde de euro terug ten opzichte van de dollar, als gevolg van positieve macro-cijfers in de VS.
In de VS sloot de S&P 500 de week af op slechts +0,4 %. In Brazilië is de aandelenmarkt deze week met 3,1 % geklommen. Op 6 weken van de presidentsverkiezingen lijkt de nederlaag van de huidige presidente een mogelijkheid.
– In België oogstte de Bel20 een winst van 1 % ten opzichte van 1 week voorheen. Talrijke resultaten werden bekendgemaakt terwijl de bedrijven 3 maand de tijd hadden om hun halfjaarresultaten aan te kondigen.

 

Sectoren

– De banksector heeft een goede week achter de rug nu er weer hoop is op nieuwe maatregelen van de ECB om de economie te ondersteunen. Presteerden deze week het best: Société Générale (houden), BNP Paribas (houden) en Deutsche Bank (verkopen).
– De biotechnologiesector ging deze week 3,5 % vooruit. Tal van overnames boostten de aandelenkoersen (Roche deze week). Sinds het dieptepunt van midden april, is de sector met 37 % opgeveerd!

 

Aandelen

– Bij Agfa-Gevaert (kopen) is de winstgevendheid flink toegenomen en dit ondanks de verder daling van de verkopen (-11,1 % in het 2e kwartaal). Vooral de besparingen en de dalende zilverfactuur (grondstof van de groep) liggen aan de bron van deze mooie klim, die de verwachtingen van de markten serieus overtrof.
– CMB (houden) sloot het 1e halfjaar af met een beperkt verlies van 0,06 EUR per aandeel. De transporttarieven blijven te laag en hierdoor zijn de activiteiten nog steeds onvoldoende winstgevend. Wel zouden de tarieven in de volgende kwartalen verder moeten stijgen gezien het evenwicht tussen de vraag en het aanbod voor grote schepen zou moeten herstellen (80 % van de vloot van CMB). De volatiliteit zal echter aanhouden.
– Ontgoochelende week voor EVS (kopen): de groep moest immers haar omzetverwachtingen voor het huidige boekjaar neerwaarts bijstellen. Gezien de stijging van de kosten als gevolg van investeringen in nieuwe producten, zullen de marges waarschijnlijk meer slinken dan we hadden verwacht. De neerwaartse herziening van de omzetdoelstelling lijkt echter meer te wijten aan een aantal uitgestelde projecten en niet zo zeer aan de aftakeling van de markt. Profiteer van de koersterugval (-13 % over de week).
Kinepolis (verkopen) boekte teleurstellende halfjaarresultaten. Zijn geografische uitbreiding woog op de winst. Toch legt de groep hiermee de basis voor haar toekomstige groei (ze mikt op Spanje en Nederland), die o.i. toch wat bescheiden blijft en waarmee de koers al ruimschoots rekening houdt.
– Matige resultaten voor Roularta (verkopen). De omzet blijft achteruit boeren, net als de reclame-inkomsten. Frankrijk blijft een zwaar probleem voor de groep. Op korte termijn zien we de situatie er niet beteren.
– Samen met zijn joint venture-partner verkocht VGP (verkopen) net een deel van zijn Tsjechische vastgoedportefeuille. VGP maakt dankzij deze reuzendeal weer middelen vrij om zijn expansie in Duitsland, waar de nood aan extra ruimte groot is, te financieren. Een goede zaak maar de koers houdt al ruimschoots rekening met de vooruitzichten.
– Ondanks zwakkere verkopen dan verwacht in het 1e halfjaar, heeft IBA (verkopen) zijn doelstellingen voor 2014 (omzetstijging van 5 à 10 %) bevestigd. Niettemin konden de marges flink opveren. De bedrijfsmargedoelstelling voor 2014 (10 %) lijkt ons tegenwoordig toch binnen handbereik. De koers houdt hier echter ruimschoots rekening mee.
– De verkopen (-27,7 %) en de resultaten (-41,9 % zonder bijdrage Tessenderlo) van Picanol (verkopen) voor het 1e halfjaar zakken maar dit komt niet echt als een verrassing. De slechte prestaties liggen in lijn met de algemene tendens op de markt voor weefgetouwenbouwers. 2013 was immers een uitzonderlijk jaar. De koers ligt te hoog.
– De winst van D’Ieteren (verkopen) voor belastingen en uitzonderlijke elementen kelderden in het 1e halfjaar met 25 %. Dit is meer dan voorzien maar de groep handhaaft haar doelstelling en mikt nog steeds op een beperkte terugval van 10 % over heel het boekjaar. Bijgevolg zal het 2e halfjaar solide moeten zijn. Dit lijkt ons erg ambitieus, alsook de winstgevendheidsdoelstellingen op lange termijn, die de groep onlangs aankondigde voor haar 2 divisies.
– Exmar (kopen) zal een interimdividend uitkeren van 0,15 EUR netto (ex-coupon 02/09). De groep heeft eens te meer bevestigd dat ze haar lng-activiteiten voor het einde van het jaar naar de beurs zou brengen. Het succes van de beursintroductie op 7 augustus van een andere sectorspeler (Hoegh LNG Partners LP) is erg aanmoedigend en ondersteunt de koers.
– Deceuninck (houden) neemt bijna 82 % over van de Turkse profielenfabrikant Pimas. Dankzij de transactie zal de omzet van Deceuninck met 10 % klimmen. De bouwsector in Turkije is veel dynamischer dan in West-Europa, die achterop blijft hinken. Wel zal de kapitaalverhoging gelanceerd voor de overname, de winst per aandeel doen verwateren.
– ThromboGenics (verkopen): de verkopen van Jetrea in de VS zijn teleurstellend. De groep verlaagt haar kosten zowel in de VS als in Europa door personeel te laten afvloeien (-20 %). Mogelijks zullen nog andere maatregelen volgen. Gezien de doelstellingen van de groep, zal ThromboGenics ten vroegste in 2017 winstgevend zijn. In afwachting van de eerste significante verkopen in de VS en een eventueel partnerschap in de VS, blijft de koers onder druk.
– Zetes (houden) maakte puike halfjaarresultaten bekend (omzet: +15.2%, winst meer dan verdubbeld). De tendens zou zich in 2015 moeten verderzetten. Het aandeel lijkt ons niettemin correct geëvalueerd.
– ArcelorMittal (kopen) kende een positieve week nadat de bank UBS aanraadde het aandeel te kopen. Wij zijn dezelfde mening toegedaan.
– Veolia Environnement (kopen) maakte resultaten conform de verwachtingen bekend, wat het succes van zijn herstructurering bewijst (schuldafbouw, afstotingen,...). De groep kan eindelijk opnieuw met groei aanknopen. Het aandeel is nu minder riskant maar de koers houdt hier niet voldoende rekening mee.
– Tot nu toe was Roche (houden) enkel actief in het onderzoek naar kanker. Tegenwoordig wilt de groep ook onderzoek doen naar zeldzame ziektes en doet ze een bod op het Amerikaanse biotechbedrijf InterMune. De prijs lijkt ons op het eerste zicht vrij hoog.
– WPP (houden) bevestigt nogmaals zijn winstgevendheidsdoelstellingen voor 2014, na goede halfjaarresultaten. Het herstel van de wereldeconomie is voor WPP een positief punt. De koers houdt hiermee rekening.
– Telefónica (houden) is bereid een fiks bedrag op tafel te leggen om het Braziliaanse telecombedrijf GVT te kopen en is hierdoor momenteel de beste kandidaatovernemer. GVT werd door Vivendi (houden) in de etalage gezet. Dankzij deze strategisch erg belangrijke transactie zou Telefónica de nr. 1 op de Braziliaanse markt worden. Telefônica Brasil is nog altijd koopwaardig.

 

Op de agenda

– Maandag 01/09: dividenduitkering Intel
– Dinsdag 02/09: dividenduitkering van Heineken. Repsol ontmoet zijn beleggers.
– Woensdag 03/09: ex-coupon Bank of America (uitkering: 26/09), dividenduitkering van Pfizer. AT&T en Corning ontmoeten hun beleggers.
– Donderdag 04/09: dividenduitkering van Umicore. Vergadering van de ECB.
– Vrijdag 05/09: werkgelegenheid in de VS (jobcreatie en werkloosheid). Beleggersdag bij Royal Dutch. De aandeelhouders van TriQuint stemmen over de fusie met RFMD.

 

Deel dit artikel