Analyse
China: vastgoedprijzen blijven zakken 3 jaar geleden - woensdag 20 augustus 2014

Voor de derde maand op rij zijn de woningprijzen in China gedaald.

Met een groeiverwachting van boven de 7 % voor 2014 en een beurs die niet duur is, verdient China uw aandacht. U mag er 10 % van uw portefeuille in beleggen.
De fondsen
Fidelity China Focus A EUR en GAM Star China Equity USD blijven aanraders.

 

Eind juli bedroeg de daling op nationaal niveau 0,9 % t.o.v. eind juni, in de grote steden was ze nog groter. De redenen daarvoor zijn het stopzetten van de steun bij de aankoop van een eerste woning, strakkere financieringsvoorwaarden, en de wil van Peking om de boom in de bouwsector een halt toe te roepen.

 

De vastgoedsector beleeft dan ook moeilijke tijden, met een forse daling van het aantal verkochte woningen (-16 % in juli) en van het aantal nieuwbouwwoningen (-13 %). De vertraging zal zich o.m. vertalen in een terugval van de investeringen, de belangrijkste motor voor de Chinese economie.

 

Toch is er geen reden tot paniek. Op jaarbasis vertonen de woningprijzen nog altijd een stijging van 2,5 % over heel China, en zelfs van 4 % in Peking. Bovendien trokken ook de export en de industriële productie deze zomer aan. Wellicht moet China dus in staat zijn om opnieuw aan te knopen met een groeicijfer van om en bij de 7,5 % in 2014.

 

Deel dit artikel