Analyse
Beursweek: de S&P500 bereikte deze week bijna 2 000 punten 3 jaar geleden - vrijdag 22 augustus 2014

De Amerikaanse economie gaat op haar elan verder en Europa werd enigszins gerustgesteld.

Beurzen

– De S&P500 bereikte deze week 1992 punten dankzij de positieve macrocijfers met betrekking tot de arbeidsmarkt en het voorzichtige discours van de Fed. Want hoewel de Amerikaanse centrale bank in de nabije toekomst een stijging van de rentevoeten voorziet, is ze er zich van bewust dat het economische herstel vrij precair is en wilt ze deze tendens geenszins in de kiem smoren. De verstrakking van de monetaire politiek zal dus erg progressief gebeuren. Deze aanpak kon zowel op de aandelenmarkten als op de obligatiemarkten worden gesmaakt: zo zijn de rentevoeten op 10 jaar slechts lichtjes geklommen, tot amper iets boven 2,4 %. Ook de dollar kon hiervan een graantje meepikken (iets meer dan 1,32 USD voor 1 EUR).
– In Europa sloot de Stoxx Europe 50 de week af met een winst van ongeveer 2,4 %. Ondanks slechte groeicijfers (vooral in Duitsland) stelde de afgenomen spanning rond de Oekraïense crisis de beleggers ietwat gerust.
– Ook de Belgische beurs heeft een vruchtbare week achter de rug met een stijging van ongeveer 2 % (Bel 20).
– In het Verenigd Koninkrijk waren de leden van de Bank of England het voor de eerste keer in 3 jaar niet eens wat betreft de beslissing om de rentevoeten ongewijzigd te houden. Deze onzekerheid en de forse vertraging van de kleinhandelsverkopen hebben het elan van de Londense beurs deze week afgeremd.

 

Sectoren

– In de technologiesector bereikte Apple (kopen) met meer dan 100 USD een historisch record (amper een paar dagen voor de lang verwachte presentatie waarin Apple zijn nieuwigheden zal voorstellen, zoals de nieuwe iPhone). De halfgeleidersector was deze week bijzonder populair onder andere als gevolg van het bod van de Duitse gigant Infineon op het Amerikaanse International Rectifier. De koers van Intel (kopen), onze favoriet in de sector, heeft deze week ook zijn historisch hoogtepunt overschreden.
– De luchtvaartsector kon deze week ietwat uit het dal klimmen dankzij de licht afgenomen spanningen in Oekraïne. Daarnaast kon Deutsche Lufthansa (houden) meegenieten van de speculaties rond de mogelijke afschaffing van de belasting op Duitse vliegtickets (wat zijn concurrentiepositie ten opzichte van de maatschappijen in de Perzische Golf ten goede zou komen).

 

Aandelen

– Colruyt (verkopen) boerde zeer lichtjes achteruit, al was er daar niet meteen een echt aanwijsbare reden voor. Wellicht verwachten de beleggers dat de discounter op de algemene vergadering in september weinig opbeurende jaarvooruitzichten voor het lopende boekjaar 2014-15 zal bekendmaken. Naast de toenemende concurrentie is immers ook het regenachtige en frisse weer van de afgelopen zomerweken een slechte zaak voor de distributeur (minder verkoop van drank en vlees voor de barbecue).
– Delhaize (houden), dat recent werd genoemd als een kandidaat-overnemer voor 71 Amerikaanse supermarkten, zou nu volgens sommige bronnen af willen van haar 66 weinig rendabele discount-winkels Bottom Dollar in de VS.
– Telenet (verkopen) genoot nog na van talrijke koopadviezen en de recente belofte om eind dit kwartaal te laten weten of de aandeelhouders op een uitkering kunnen rekenen.
– Tessenderlo (verkopen) anticipeert alvast op goede halfjaarcijfers. Beleggers hebben er blijkbaar vertrouwen in dat de Picanol-topman, nu ook CEO van Tessenderlo, het chemiebedrijf weer op de rails kan krijgen.
–  Bij GDF Suez (kopen) woog de aangekondigde sluiting van de Belgische kerncentrales op de koers. De stilliggende reactoren zullen wellicht knagen aan de winst van de Franse energiereus.
– Coca-Cola (houden) tracht de vertragende verkopen van frisdranken te compenseren en neemt een participatie in het Amerikaanse Monster Beverage (energiedranken).
– Vivendi (houden) zou zijn Braziliaans telecomfiliaal GVT (waarop Telecom Italia en Telefónica een oogje hebben) dan toch voor een goede prijs van de hand kunnen doen. De groep zou zich zo volledig kunnen toeleggen op de media.
– Bank of America (houden) heeft een akkoord gesloten met het Amerikaanse gerecht. Er komt zo een einde aan de gerechtelijke vervolging tegen de groep voor de frauduleuze verkoop van financiële producten gelinkt aan vastgoedkredieten. Dit zal de groep 16,5 miljard dollar kosten. Het akkoord werd positief onthaald op de markten.
– Vestas Wind Systems (verkopen) boekte een kwartaalresultaat boven onze verwachtingen dankzij een stijgende vraag naar hernieuwbare energie en een ingrijpende herstructurering. De groep mikt tegenwoordig op een bedrijfsmarge 2014 van minstens 6 %. We trekken onze ramingen op maar de positieve vooruitzichten zijn al in de koers verrekend.
– Jensen Group (producent van industriële wassystemen) en de holding Sipef (plantage) konden met hun puike cijfers en vooruitzichten de beleggers duidelijk bekoren.

 

Op de agenda

– Maandag 25/08: resultaten van Roularta en VGP; ifo-index in Duitsland
– Dinsdag 26/08: resultaten van Accor, Aedifica, Leasinvest Real Estate en CMB; bestellingen van de duurzame goederen en woningprijzen in de VS
– Woensdag 27/08: resultaten van Agfa-Gevaert, Euronav, Picanol en Tessenderlo
– Donderdag 28/08: resultaten van Ackermans & van Haaren, EVS, IBA, Option, Exmar, Veolia, Bell, CFE, D’Ieteren, Kinepolis, Sofina, ThromboGenics en Zetes; Amerikaans bbp
– Vrijdag 29/08: resultaten van Elia, Brederode, Sioen, Van de Velde, Home Invest Belgium en KBC Ancora; inflatie en werkloosheid in de eurozone; bbp van Brazilië

 

Deel dit artikel