Analyse
Betalen om Duitsland te financieren! 3 jaar geleden - donderdag 7 augustus 2014

De Duitse staatsleningen op 2 jaar bieden vanaf nu negatieve rentevoeten.

Vermijd obligaties in euro. Deze bieden immers niet voldoende vergeleken met het risico dat ze inhouden (zo werden eind juli Portugese obligaties uitgegeven tegen historisch lage rentevoeten terwijl Banco Espírito Santo, één van de belangrijkste Portugese banken, onlangs aan de rand van de afgrond stond...).

 

Kies eerder voor obligaties: 
– in dollar (ondergewaardeerd, brengt meer op dan de euro) 
– in Zweedse kroon (ondergewaardeerd) 
– in Braziliaanse real (het hoge rendement compenseert het risico)
Raadpleeg
onze portefeuilles en ontdek in welke verhouding we in deze obligaties beleggen.

 

Door de algemene daling op de beurzen en de spanningen tussen Rusland en het westen zijn beleggers momenteel op zoek naar vluchtwaarden. En gezien de overvloedige liquiditeitsinjecties en de enorm lage inflatie zijn ze zelfs bereid om te betalen als ze in ruil hiervoor hun kapitaal intact kunnen recupereren.

 

De hantering van negatieve rentevoeten is voornamelijk een symbolische daad. Sinds november 2011 lagen de Duitse rentevoeten op 2 jaar immers al lager dan 0,5 %. Rekening houdend met de inflatie die toen nog ±2 % bedroeg, kwam de reële rente eigenlijk uit op -1,5 %. Gezien de inflatie in Duitsland nu nog slechts 0,8 % bedraagt en de rente net onder 0 % ligt, betekent dit dat de reële rente nu minder laag ligt dan voorheen, al is die negatief.

 

Uiteraard veroorzaakte de rentedaling een stijging op de obligatiemarkten. Gezien de beurzen de laatste tijd de verliezen opstapelden, wordt hierdoor de logische gang van zaken op de markten hersteld (aandelen en obligaties evolueren normaal gezien in tegengestelde richting terwijl ze tot nu toe gedurende lange tijd evenredig stegen, wat het gevolg was van de massale liquiditeitsinjecties van de centrale banken).

Deel dit artikel