Analyse
Amerikaanse economie: 2e halfjaar veelbelovend 3 jaar geleden - woensdag 27 augustus 2014

Het consumentenvertrouwen steeg in augustus en bereikte zo zijn hoogste punt sinds oktober 2007.

In onze portefeuilles steken nog altijd flink wat Amerikaanse activa, zowel aandelen, als aandelenfondsen en obligatiefondsen in dollar.

 

De Amerikaanse consument heeft diverse goede redenen om optimistisch te zijn. Zo is de arbeidsmarkt aan de beterhand en tonen de laatste enquêtes aan dat steeds meer werklozen aan een baan raken.
Daarnaast worden de gezinnen globaal gezien steeds rijker gezien de beurzen uitermate goed blijven presteren en de vastgoedprijzen verder opveren.
Bijgevolg zal de Amerikaanse consument in het 2e halfjaar niet aarzelen om geld uit te geven, waardoor de gezinsuitgaven opnieuw volop als de belangrijkste economische groeimotor zullen fungeren.

 

De groei zal eveneens worden ondersteund door de bedrijfsinvesteringen. De bestellingen van duurzame goederen stegen in juli immers met niet minder dan 22,6 %. Wel is het zo dat deze spectaculaire klim te danken is aan een uitzonderlijk element: zo rezen de bestellingen werkelijk uit de pan dankzij het luchtvaartsalon van Farnborough in het VK, waar Boeing 324 vliegtuigen verkocht. Daarnaast is de huidige Amerikaanse conjunctuur ook gunstig voor de aankoop van apparatuur. Bijgevolg zullen de investeringen de groei blijven stutten in de volgende maanden.

 

Deel dit artikel