Analyse
Teleurstellende handelsbalans in Japan 3 jaar geleden - vrijdag 25 juli 2014

De buitenlandse handel in Japan valt weer tegen.

De situatie zou nochtans moeten verbeteren naarmate de kernreactoren weer in gang worden gezet. En dankzij de daling van de yen slagen de Japanse bedrijven erin om mooie winsten te maken. Maak gebruik van de zwakte van de yen en de interessante vooruitzichten voor de Japanse economie om Japanse aandelen te kopen via de fondsen Aberdeen Global - Japanese Equity A2 JPY en Aberdeen Global - Japanese Equity X2 JPY (voor maximum 5 % van een portefeuille op middellange termijn).

 

In juni bleek de Japanse uitvoer 2 % te zijn gezakt in vergelijking met een jaar tevoren.
De uitvoer naar Europa deed het nochtans zeer goed (stijging met 8,3 %). Het is echter de uitvoer naar de rest van Azië en naar de VS, de twee belangrijkste partners, die het heeft laten afweten (daling met resp. 3,8 % en 2,2 %).

 

De uitvoer heeft zich de eerste zes maanden van het jaar echter herpakt (+3,2 %). Maar terzelfder tijd is de invoer met 10 % gestegen, waardoor op halfjaarbasis een historisch record is gevestigd. Gevolg: het handelstekort is met maar liefst 58 % toegenomen.

 

Over het hele jaar 2014 zal de handelsbalans dus weer negatief zijn (tot 2010 was er een overschot, maar de sluiting van de kerncentrales na de tsunami heeft de invoer van energie doen boosten).

 

Deel dit artikel